kedd, október 18, 2016

Megkezdték a cukorrépa feldolgozását Marosludason

Az októberi derűs napokon a répaföldeken megkezdték a betakarítást, következésképpen a marosludasi Tereos cukorgyár is üzemelni kezdett. 

Az utóbbi napokban csapadékosra fordult rossz időjárás azonban egyáltalán nem kedvez a gaz-dáknak, az eső akadályozza a kampányt, hiszen a gépekkel a sáros földeken nem tudnak dolgozni. Így a répaásás félbemaradt, s a gyár ellátása sem folyamatos, hiszen csak kevesebb répát tudtak beszállítani. 

A munkálatok menetéről a gyár igazgatóját, Adrian Luţăt kérdeztük. 

– Sajnos, a rossz időjárás akadályoz bennünket, láthatták, hogy az úton nem várakoznak a répával megrakott teherautók úgy, mint máskor. Vidékenként változó volt a csapadékmennyiség, de voltak olyan répaföldek is, ahol több mint 20 liter eső esett négyzetméterenként. Emiatt ezeken a répaföldeken teljesen leálltak a betakarítással. S nem csak a répaásással, hanem a szállítással is gondok vannak, hiszen a mezei utak feláztak. 

A kampányt szeptember 28-án kezdtük el, akkor úgy nézett ki, hogy minden rendben zajlik majd. Abban reménykedünk, hogy csak jobbra fordul az idő, s a gazdák folytathatják a répaásást. Az idei répatermést az időjárási feltételek mellett elég jónak értékeljük, átlagban 55 tonnára számítunk hektáronként. A gazdák összesen 3600 hektáron termeltek cukorrépát, ennek a harminc százalékát sikerült betakarítani. Ami a gyökér cukormennyiségét illeti, eddig 16,6 százalék, ami kevesebb, mint tavaly – mondta az igazgató.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése