kedd, október 18, 2016

Székely Zoltán a líceum aligazgatói tisztségéért vizsgázott

Székely Zoltán sikeresen vizsgázott a marosludasi technológiai líceum aligazgatói tisztségére kiírt versenyvizsga első szakaszán. Következik még két szakasz, de minden remény megvan arra, hogy ezeken a vizsgákon is sikeresen túl lesz, s újabb négy évre ismét ő lesz az intézmény helyettes vezetője. A vizsgát követően beszélgettünk vele.

– Öt éve töltöm be az aligazgatói tisztséget az iskolában, ahol jelenleg ezer diák tanul, ebből százan a magyar líceumi osztályokba járnak. Ez nem azt jelenti, hogy csak száz magyar gyermek tanul itt, hiszen valamennyi román tannyelvű osztályban van magyar diák, számuk körülbelül 15 százalék. A magyar tannyelvű osztály természettudományok profilú, a IX. osztályban 22-en, a X.-ben 24-en, a XI.-ben 30-an, míg a XII. osztályban 25-en tanulnak. Az a tapasztalatunk, hogy aki tanulni akar, annak itt is szép eredményei vannak, volt olyan diákunk, Tolokán Andi, aki elsőnek jutott be a marosvásárhelyi gyógyszerészeti egyetemre. Az is tény, hogy a legjobb diákokat főként Kolozsvárra vagy Vásárhelyre, illetve Nagyenyedre íratják be. Ez a diák és a szülő döntése, ebbe nem szólhatunk bele – mondta az aligazgató, aki arra is kitért, hogy az idéntől nyugdíjba vonult Nagy Éva magyar szakos tanárnő helyét Kali Tünde vette át, aki nemcsak lelkész, hanem szakképzett tanár is. 

Kérdésünkre, hogy volna-e igény a magyar tannyelvű szakképzésre, hiszen szakmunkások iránt egyre nagyobb a kereslet a munkaerőpiacon, az aligazgató elmondta, hogy volna, de nincs megfelelő képzettségű szaktanár a városban, így az autószerelői, könnyűipari, elektro, mechatronika, mechanika és fémmegmunkáló profilon csak román nyelven folyik az oktatás. A diákok gyakorlati képzését szerződéses alapon cégeknél oldják meg, de ez csak a gyakorlatra szól, és nem garancia arra, hogy a cég majd fel is veszi a végzősöket. 

Forrás: Népújság

1 megjegyzés: