kedd, május 18, 2021

Új lelkésze van a két telep református közösségének

Tavaly november elsejétől Császár Béla lelkipásztor személyében új lelkésze van az andrássy- és eckentelepi reformátusoknak. A lelkész Magyarózdról került az andrássytelepi parókiára, ahol 12 évet szolgált. Azelőtt Gógánban hat évig látta el a lelkészi feladatokat. 

Császár Bélát az andrássytelepi gyülekezet gondnoka kereste meg, s hívta meg a gyülekezetbe, így foglalta el a megüresedett állást.

– Sok minden játszott közre, hogy elvállaltam az andrássytelepi lelkészi állást. Bizonyított tény, hogy jó, ha adott gyülekezetben 15-20 évenként váltják egymást a lelkészek. Magyarózdra Bartha Aladár került a Fehér megyei Vajasdról. Átadáskor az ózdi gyülekezet 260 tagot számlált, de nem mindenki lakik a faluban, csak ragaszkodnak a gyülekezethez, s fizetik az egyházfenntartást. A telepi gyülekezetben is vannak olyanok, akik nem itt laknak, de ide fizetnek. És olyanok is vannak, akik itt laknak, de a ludasi egyházközségben fizetik a fenntartási járulékot, s oda is járnak templomba. A két telep – az Andrássy- és Eckentelep – gyülekezeteinek összesen 460 nyilvántartott híve van, ebből száz eckentelepi. Az istentiszteleteket mind a két templomban megtartjuk minden vasárnap. Mindkét gyülekezetnek szép istenháza van, mindkettőt Katona Sándor egykori lelkész építtette. Az eckentelepit nem olyan régen, 12 éve, egy régi fatemplom mellé, amit később lebontottak. Itt nagyon lelkes a gyülekezet, ami talán azzal magyarázható, hogy annak idején csak reformátusokat telepítettek ide. Andrássytelepre viszont katolikusokat, ide később, a hetvenes évek folyamán Albistelepről költöztek be a reformátusok. Albistelepről mindenki elköltözött, ma már senki sem lakik ott, csak a temető maradt. Abban reménykedünk, hogy a gyülekezet hűséges marad az egyházhoz, hogy több lesz a keresztelő és a konfirmandus. Idén négy fiatal konfirmált, jövőre öten lesznek – mondta a lelkész. 

Az andrássytelepi templomban többször is jártunk, szépen karbantartott épület, amelynek manzárdját is közösségi térré alakították ki. 

Ezúttal az eckentelepi templomhoz látogattunk el. Ékszernek beillő kis épület, rendezett környezetben, télen fűthető, az alagsorában gyülekezeti tér van. 

A lelkész elmondta, hogy új kenyér ünnepére Eczken Sándor földbirtokos emlékére kopjafát szeretnének állítani, ugyanis eddig sehol nem jelölték meg az emlékét, habár ő volt az a nagylelkű adományozó, aki birtokokat bocsátott a telepesek rendelkezésére. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése