szerda, szeptember 27, 2023

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány

Miután a francia Tereos cég úgy döntött, hogy leállítja és bezárja a marosludasi cukorgyárat, két év szünet után idén újra elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány. Ugyanis – miután az államnak nem sikerült beavatkoznia és mentőövet dobnia az élelmiszeripari létesítmény megmentésére – ez év februárjában két romániai befektető jelent meg, akik megvásárolták a cukorgyárat. A befektetők Mihail Daniel Matache és Mihaela Neagu, ez utóbbi a botfalusi cukorgyárat is megvásárolta. A részvényesek Vali Porojant júniusban bízták meg a marosludasi, új nevén Premium cukorgyár vezetésével. A fiatal vezérigazgatóval a cukorgyárban beszélgettünk.

– Múlt héten próbafolyamatok voltak a gyárban. Szeptember 22-én elkezdődött a cukorrépa betakarítása. A kampány kezdetét az is jelzi, hogy szeptember 25-én begyújtották a mészkemencéket, s megteremtették a műszaki feltételeket az első répaszállítmányok fogadására. Az idei kampányban legkésőbb október elsején kerül ki az első cukormennyiség. 

Idén 3400 hektáron termeltek cukorrépát a gazdák, ez a terület a szükségesnek körülbelül a fele. Reméljük, hogy jövőre 8000 hektárnál is nagyobb területet szánnak ennek a kultúrának, tudva, hogy biztossá vált a cukorrépa felvásárlása, amivel profitot termelhetnek. 

– Milyen állapotban vették át a marosludasi cukorgyárat, amit eddig a Tereos francia cég üzemeltetett? 

– A gyár működőképes volt, megteremtettük a műszaki feltételeket az újraindításához. Elvégeztük a próbákat, minden tökéletesen sikerült. Műszakilag minden a helyén van ahhoz, hogy megkezdjük a cukorrépa feldolgozását. 

– Tekintettel arra, hogy a cukorgyár hosszú ideig le volt állva, bizonytalan volt az újraindítása, van-e elegendő munkaerő a kampány lebonyolításához? 

– Jelenleg 130 állandó alkalmazottunk van, de vannak szezonmunkásaink is, akik részt vesznek a kampányban. Az alkalmazottak a gyár mesterei, akik kitartottak. 

– A gyár kimondottan cukorrépát dolgoz fel, vagy cukornád melaszt is? 

– Csak cukorrépát dolgozunk fel. Egyelőre az a célunk, hogy jó minőségű romániai cukrot állítsunk elő. Nem kizárt, hogy bővítjük a termelést, és nyers cukrot is fogunk importálni.

– A lakosság nagyon kedvelte a ludasi cukrot, a háziasszonyok ezt keresték befőzések idején, de az ünnepi előkészületek előtt is. Mivel magyarázható a ludasi cukor rendkívül jó minősége? 

– A magyarázat a cukorrépa minőségében keresendő, hiszen közismert, hogy ezen a vidéken terem a legjobb cukorrépa – mondta Vali Porojan vezérigazgató. 

Előreláthatólag 50 napig tart 

a feldolgozás

Daniel Preda, a cukorgyári munkások szakszervezeti vezetője elmondta, hogy két év kényszerszüneti időszak alatt felügyelték a gyár felszereléseit, a berendezéseket, ezeket konzerválták. 

– Amikor februárban az új tulajdonosok átvették a gyárat, elkezdtük a berendezések ellenőrzését és javítását, hogy a kampányra minden készen álljon. Úgy értékeljük, hogy idén rövid ideig, kb. 50 napot tart a kampány, de reméljük, hogy jövőre sokkal nagyobb lesz a cukorrépatermés. Bízunk abban, hogy sokkal nagyobb területen termelnek majd cukorrépát a gazdák Maros, Fehér, Beszterce-Naszód, Szeben, Kolozs, Hunyad, Hargita és Kovászna megyében. Ezért jövőre jóval hosszabb kampányra és sokkal nagyobb cukortermelésre számítunk. A marosludasi cukor nagyon keresett a piacon, mert az emberek tudják, hogy nagyon jó minőségű – mondta a szakszervezeti vezető. 

2021-ig a marosludasi cukorgyár a hazai fogyasztás 25 százalékát fedte le. Romániában jelenleg csak a romani cukorgyár működik, a botfalusi gyár négy éve nem termel cukrot, itt csupán az importcukrot csomagolják. 

 Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése