szerda, szeptember 27, 2023

Jó közösséggé kovácsolódott a magyar tagozat

A Marosludasi Szakképző Líceum magyar tagozata nagyon jó közösséggé kovácsolódott össze. A magyar tannyelvű természettudományi osztályban idén 11 diák végzett, közülük kilencen álltak érettségire, és mindannyian sikeresen vizsgáztak – tájékoztatott Székely Zoltán, a líceum aligazgatója. 

– A IX. D osztályban jelenleg 20 diák, a X.-ben 16, a XI.-ben 18, míg a végzős osztályban 17 diák tanul. Tíz évvel ezelőtt a magyar osztályokban 30 körüli volt a létszám, és reméljük, hogy megáll a létszámcsökkenés, az elkövetkező generációk ismét népesebb osztályokat alkotnak, hiszen a magyar tannyelvű óvodai csoportokba 60-nál is több gyerek van beíratva – számolt be az aligazgató.

A líceum több pályázatot nyert a laborok felszerelésére. Smart-labort, két infolabort rendeznek be érintőképernyős projektorral, okostáblával, teljes felszereléssel. Az infolaborok felszerelését a PNRR-pályázat révén sikerült megnyerni 300 ezer euró értékben.

A líceum 26, vidékről ingázó magyar diákja a Communitas Alapítvány ingázási támogatásában részesült, a támogatás összértéke 19 ezer lej volt. 

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány Halmágyi Zsuzsa XI. osztályos tanulót, a Nyilas Misi program László Adriennt, az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács Székely Szabolcsot és Bíró Annamáriát Ady Endre-ösztöndíjban részesítette. Ugyanebben az ösztöndíjban részesült Bíró Leonárd is, aki 2022-ben végzett. Mindannyian kiváló tanulók. 

A magyar tagozat diákjai Szente István történelem szakos tanár vezetésével tavaly bekapcsolódtak az Örökségünk őrei vetélkedőbe is, amely során a magyarózdi Radák–Pekri-kastélyt „fogadták örökbe”, és vállalták ennek az egyedi szépségű épületnek a népszerűsítését. 

Látogatásunk alkalmával a XII. D osztályba léptünk be, ahol Kali Tünde-Zsófia tartott magyarórát. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése