csütörtök, május 23, 2024

Növeli termelését a marosludasi cukorgyár

65 ezer tonna cukor kerül a hazai piacra

A marosludasi Premium cukorgyár idén a múlt évhez képest kétszer több cukorrépát fog feldolgozni – jelentette be lapunk megkeresésére Vali Porojan igazgató. Ezt úgy érik el, hogy 500 termelővel 8800 hektár területre kötöttek szerződést, miközben tavaly csak 3500 hektárra. A cukorgyár igazgatója szerint a vezetőség és a tulajdonosok feltett szándéka növelni a termelést, hogy minél több hazai cukor jusson el a fogyasztókhoz. 

Az igazgató megerősítette azt, amit Mihaela Neagu, a cukorgyár társtulajdonosa mondott: az erdélyi gazdák érdekeltek e kultúrnövény termesztésében, annak ellenére, hogy a termesztési technológia és a növényápolás sokkal nehezebb, igényesebb és költségesebb, mint a többi kultúrnövényé. A jó hozam érdekében a gyár segíti a gazdákat, előleget és támogatást biztosított a tavaszi munkálatokhoz. 

Maros megye a legnagyobb termelő 

Vali Porojan igazgató kiemelte, hogy a legtöbb, cukorrépa-termelésre vonatkozó szerződést a Maros megyei gazdákkal kötötték, a cukorrépaföldek 8800 hektáros összterületéből 4000 hektár Maros megyében található. A többi termelő is erdélyi, Fehér, Szeben, Kolozs, Brassó, Beszterce és Hargita megyei. 

A ludasi cukorgyár tavaly 25 ezer tonna cukrot állított elő, idén több mint 65 ezer tonnára számítanak, ami 15 százalékkal haladja meg a gyár jelenlegi kapacitását. A cukortermelés annak a függvénye, hogy milyen lesz az időjárás és a cukorrépatermés. 

Mint ismeretes, az országban a marosludasin kívül csak a Neamţ megyei Romanban működik cukorgyár, pedig 1990 előtt Romániában 33 cukorgyár volt. A két gyár termelése nem fedheti le a hazai cukorfogyasztást, a statisztikák szerint a romániai szükséglet 400 ezer tonna, de ebből mindössze 75 ezer tonnát állítanak elő a hazai gyárak, a többit importálják. 

41 eurót fizetnek egy tonna cukorrépáért

A ludasi gyárat a volt tulajdonos, a Tereos zárta be, megmentésére több próbálkozás volt, de két éven át semmilyen megoldást nem találtak. Úgy nézett ki, hogy minden az ócskavasba kerül, és a munkások az utcára kerülnek. 2023 februárjában két befektető vásárolta és mentette meg a gyárat; érdekes, hogy Neagu Mihaela társtulajdonos európai viszonylatban is az egyetlen nő, aki cukorgyárat birtokol és a cukorgyártási üzletben érdekelt.

A tervek szerint idén szeptember 15-én kezdik el a cukorrépa feldolgozását, és december 15-én fejezik be. Az előzetes számítások szerint egy tonna cukor előállítási költsége kb. 650-700 euróba kerül, a cukorrépa felvásárlási ára tonnánként 41 euró lesz. 

Tavaly volt olyan termelő, aki 75 tonnás átlagterméssel számolt hektáronként, idén ugyanaz a termelő 220 hektáron termeszt cukorrépát. Megéri ezzel a kultúrnövénnyel foglalkozni, mert jól jövedelmező ez a mezőgazdasági ágazat – állítják nemcsak a cukorgyár tulajdonosai, hanem a gazdák is. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése