kedd, szeptember 03, 2013

Páratlan vállalkozás

Horgászok örömére
Mezőszengyel határában, a volt állattenyésztési farm helyén egy olyan vállalkozásra bukkantunk, amilyennel még nem találkoztunk sem Maros megyében, sem másutt. Nem is csoda, hiszen Romániában nincs ilyen vagy ehhez hasonló üzem.

Ifj. Szép Béla 2009-ben a Gábor Dénes Főiskola informatikus végzettjeként vágott bele az üzletbe: légylárvákat nevelnek.
A szengyeli farm istállóiból, amelyet egy olasz állampolgár vásárolt meg, hármat bérelnek, ott rendezkedtek be e furcsa, de kifizetődő termelésre. Ugyanis folyamatosan van kereslet a termék iránt, amit halászüzletekben értékesítenek.
– Mi is történik az istállókban? – kérdeztük id. Szép Bélát, aki fia távollétében fogadott.
– A technológiai folyamat titkos, nem árulhatom el, hogy miből áll. Tény, hogy minden az előírásoknak megfelelően történik. Működnek a ventilátorok, az elszívó berendezések, a szabványnak megfelelőek a hűtők – mondta.
A döglégy, akárcsak a méh, a technológiai folyamat során négy fázison megy át: légy, pete, lárva és báb. A lárvákat nagybani eladásban zsákokba csomagolva, -1 C-fokra hűtve egy héten belül kell értékesíteni. A légyállományt rövidesen fel kell újítaniuk, mert a légyvész miatt csökkent a fiasítás.
A vállalkozás nyolc alkalmazottnak ad munkát – mondta id. Szép Béla, aki nyugdíjas erdészként segít a munkában fiának.


Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése