hétfő, november 11, 2013

Elkészült az új gyülekezeti központ

Nagyszabású munkálat végéhez ért a marosludasi református egyházközség, amelynek eredménye egy korszerű, multifunkcionális, elegáns gyülekezeti központ lett. A munkálatokat tíz évvel ezelőtt kezdték el, melynek során először egy új szárnyat építettek, ebben a lelkészi lakás és az iroda található. A főútra néző régi parókia helyén a több mint 1700 lelkes gyülekezetet és a helyi magyarságot szolgáló együttest alakítottak ki. Az építkezés menetéről Czirmay Levente református lelkész számolt be.
– A paplak készült el először, ezt négy éve használjuk már, de a munkálatokkal le kellett állni, mert időközben a templomot is meg kellett javítani. Mostanra készült el a nagyterem, két tanácsterem. Ezeket a rendezvények résztvevőinek számától függően használjuk vallásórák, nőszövetségi alkalmak, presbitériumi gyűlések és más gyülekezeti találkozók megtartására. 
 
Egy konyhát is kialakítottunk, ahol a szeretetvendégségekre lehet felkészülni, teát, kávét főzhetünk, szendvicset készíthetünk a vendégeknek. Az idősek vasárnapját már az új teremben tartottuk. Az emeleten öt vendégszoba található, de itt van a gyermekmegőrző is. Amíg a szülők a vasárnapi istentiszteleten vesznek részt, addig a gyerekeket nemcsak „megőrzik”, de foglalkoznak is velük. A tíz évig tartó építkezést 90 százalékban önerőből végeztük, több pályázatunk is nyertes volt. A művelődési és vallásügyi minisztériumtól például 50.000 lej támogatást kaptunk – mondta a lelkipásztor.
Az épületegyüttes nem kizárólag református rendezvényeknek ad helyet, hanem más tevékenységeket is szolgál, minden olyant, amely magyar érdekeket szolgál.
Az építkezést egy helyi cég, a Polizo Construct végezte. A kivitelezést kifogástalanul, az építőanyagokat, a burkolatokat, a nyílászárókat ízlésesen választották ki. A látogatót az igényesség, a pontosság és elegancia ragadja meg, amire büszke lehet a marosludasi református magyarság.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése