hétfő, november 11, 2013

Idén 28.000 tonna cukrot termelnek a marosludasi cukorgyárban

A cukorrépa-feldolgozás október 8-án kezdődött és előreláthatólag december 10-ig tart a marosludasi cukorgyárban. Tehát most vannak a munka dandárjának felénél. Ahogy már ősszel megszoktuk, a város ipari negyede felé vezető úton cukorrépával megrakott teherautók sorakoznak. A termelők órák hosszat várnak, míg leadhatják a répát. Idén is óriási mennyiséget szállítanak.

Ion Armeneanu, a Tereos multinacionális céghez „csatlakozott” cukorgyár menedzsere elmondta, hogy naponta 3100 tonna cukorrépát vesznek át a termelőktől. Idén nagyon szép és jó minőségű cukorrépa termett, kedvező volt az időjárás. A betakarítással sem volt probléma, szép őszi időben lehetett répát ásni. A gyökér cukortartalma is magas, átlagban 18 százalékkal számolnak.

Ami a cukorrépa-termelést illeti, idén 600 hektárral nagyobb területen termelték ezt a kultúrnövényt, mint tavaly, így a répával bevetett összterület 4500 hektár volt. A jövőre előkészített szerződések elővetítik, hogy jövőben még nagyobb lesz a cukorrépa-termelési kedv, hiszen már 6000 hektáros cukorrépa-termelésre van kilátás. Az igazgató szerint a gazdák rájöttek, hogy ez az ágazat biztos jövedelemforrást jelent számukra.
A gyár napi cukortermelése 650 tonna. Az igazgató szerint termékük kiváló minőségű, az európai követelményeknek megfelelő, tiszta répacukor, amihez nem vegyítenek nádcukrot.Kérdésünkre, hogy hol lehet ludasi cukrot vásárolni, elmondta, hogy a gyárból bárki vásárolhat cukrot, amelyet abban a kereskedelmi egységben értékesít, amelyikben akar. A cukor a gyár kapuját 3,50 lej+héa áron hagyja el, a kereskedők erre rászámolják a kereskedelmi adalékot. Tekintettel arra, hogy a hozzáadott értékadó 24 százalék, a ludasi cukor nem tartozik az olcsóbb cukrok közé. Viszont a minősége miatt sokan keresik.  

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése