szerda, június 10, 2020

Felújították a rehabilitációs kezelőt Marosludason

A városi kórházhoz tartozó rehabilitációs és balneológiai kezelőt teljesen felújították. Sokkal kellemesebb a környezet, a termek, a folyosók más hangulatot sugároznak, igényes, szép munkát végzett a kivitelező. A vírusjárvány miatti másfél hónapos leállás után megváltozott a munkarend, ami sokat nehezít a rendelésen, a kezelések menetén. A rehabilitációs központot vezető dr. Bálint Ildikó főorvos számolt be az újdonságokról. 

Ha nem sikerült volna felújítani a központot, akkor a krízishelyzet miatt minden úgy maradt volna, ahogy volt, kopottan, elavultan. A központot új kezelőeszközökkel látták el, egy rövidhullámú készüléket, egy ultrahangos és lézerkészüléket, egy alacsony frekvenciájú árammal működő készüléket helyeztek használatba. Ezenkívül egy magnetodia-flux-készülék, egy új, négyrekeszes galvánfürdő, egy nagyon modern paraffinmelegítő gép áll rendelkezésre.

33 év a betegek szolgálatában 

– Legalább ezt az utolsó időszakot szép környezetben töltöm, miután 33 évet dolgoztam itt. Annak idején Szász Bettit nevezték ki Ludasra, aztán Nagy Irénkét, de ők jöttek, megnézték, s el is mentek. Aztán én jöttem, és maradtam. Én sem akartam, mert Szabó Pali – Isten nyugtassa! – biztatott, hogy „Ildikó, neked Vásárhelyen a helyed, be kell gyere!” Közben a férjem itt volt orvos a cukorgyárnál, s vele itt maradtam Ludason. Nem bántam meg, jó hely. Olyan, mint egy család! Mindenki ismer. Nagybátyám, Finna Géza és a felesége Magyarózdon pedagógusként kezdték a pályafutásukat, édesapám Radnóton volt tanár, sokan az ózdiak közül oda jártak iskolába, így hát ismerték a Finna családot. Örültek, hogy ismerős vagyok, ezért hozzám jártak az egész Malozsa völgyéből. Szép pálya, jó visszaemlékezni. Az elején azért említettem az utolsó időszakot, mert jövő augusztusban elérem a nyugdíjkorhatárt – mondta a doktornő, majd kitért a karantén utáni tilalmak miatti nehézségekre, amiket főként a rengeteg papírmunka okoz. 

A korlátozásokkal is 30-35 beteget látnak el naponta 

– Két hete újrakezdtük a kezeléseket, de a betegeket csak előjegyzéssel lehet fogadni, a váróban csupán két páciens tartózkodhat, a kezelőkben csak egy beteget lehet fogadni. Van, aki csak vizsgálatra érkezik, van, aki kezelésre is, de ha a küldőpapír egy hónapra szól, a korlátozások miatt nem biztos, hogy bekerülhet kezelésre. Vannak ilyen jellegű problémák. Pénzünk most van, a pénztár biztosítja a keretet. Az áprilisi keretet nem veszítettük el, azt is felhasználhatjuk. Kell is ez az összeg, mert nagyon sok a beteg. Naponta 30-35 beteget láttunk el ebben a periódusban. A tilalom előtt volt olyan, hogy egy nap 55 személyt kezeltünk. Gondot jelent a káderhiány, mert minden betegnél el kell végezni a szűrővizsgálatot, hőmérsékletet kell mérni, ki kell tölteni a nyilatkozatot, ezt be kell vezetni a számítógépbe. Ugyanezt én is bevezetem, azután visszaküldöm receptírásra, betegszabadság írására. Összesen három asszisztensnőnk van, és egy gyógytornászunk. Ez utóbbi nagyon ügyes, jó eredményeket ér el az agyvérzés utáni betegeknél, csontkovácsként a szkoliózisos gyerekeknél – ismertette a helyzetet a főorvos.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése