kedd, március 12, 2024

Idén is virágos lesz a város

Marosludas az utóbbi években tavasztól őszig nagyon szép arcát mutatta annak köszönhetően, hogy nagy gondot fordítanak a zöldövezetek, parkok karbantartására. Sok a virág, színes, hangulatos a város. Ehhez nagymértékben hozzájárul a városi virágkertészet, ahol a virágokat előnevelik, majd gondozzák. Az árvácskákat még az ősszel kiültették, így a parkok máris virágosak. Már bújnak a tulipánok, s az árvácskák csak az áprilisban nyíló tulipános virágszőnyeg alapját képezik. 

A városi közterületeket karbantartó osztályt Popa Liviu vezeti, ő tájékoztatott arról, hogy városi szinten 20 hektárnál nagyobb kerületet kell karbantartaniuk. Kilencen dolgoznak a zöldövezetek és 22-en az utak karbantartásán. Mint mondta, ennyi alkalmazottal kell ellátni a feladatot, mert a szociális segélyre jogosult személyek részéről – akik dolgozhatnának – nem számíthatnak valós segítségre. Csak nagyon könnyű és egyszerű munkát végeznek, vagy még azt sem, és nem kifizetődő két embert odaállítani, hogy öt munkáját ellenőrizze.


Ami a városi virágkertészet üvegházait illeti, a részlegvezető elmondta, hogy télen fáskazánnal fűtik ezeket, de mivel nagyon régiek, nagy a hőveszteség, így csak 5-10 fok közötti hőmérsékletet tudnak biztosítani. Ezért a hőigényes palántákat nem tudják előnevelni. A város köztereinek, virággruppjainak, parkjainak beültetéséhez szükséges virágpalánták 50 százalékát állítják elő, a többit kora tavasszal nagyon aprón, tálcákban vásárolják meg és nevelik kiültethető nagyságig.

Varga Eliza vezetett végig az üvegházakban, ahol ismertette az általuk termelt virágokat.

– A virágházban nőnapi virágokat termeltünk, amit a nők köszöntésére osztottak szét. Itt neveljük azokat a palántákat, amelyeket a parkokba, útszegélyekre ültetünk ki. A virágaink között megtalálhatók a begóniák, a cinerária, a ciklámen, a csihánvirág, a petúniák, a primulák, kannák, a szálviából piros és kék, ami újdonság, a záporvirág, az impatiens, vagyis a nebáncsvirág vagy pistike, ahogy még nevezik. Ez utóbbiak dugványát inkább rendeljük, s itt neveljük tovább. Vannak még muskátlik, amelyeket az oszlopokra helyezünk ki. Összesen 30 ezer virágot ültetünk ki. Nyolc asszonnyal dolgozunk az üvegházban. Nagyjából megbirkózunk a munkával, az öntözés nehezebb, mert a parkokban nincs mindenütt megoldva vezetékkel. Arra törekszünk, hogy a kezünk nyomán szép legyen a város – mondta Varga Eliza.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése