kedd, március 12, 2024

Új arculatot kap a Jövő negyed

30 milliós Saligny-projekt Marosludason

Nagyszabású, 30 millió lejes projekt révén rendezik Marosludason az új városrész úthálózatát, a járdákat, a tömbházak közötti tereket, a zöldövezetet. Ez örvendetes, hiszen a Maros fölött átívelő híd javítását a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság még el sem kezdte. Ugyanígy várat magára a sportbázis kivitelezése is. A városban folyó munkálatokról Kis István, Marosludas alpolgármestere számolt be a Népújságnak. 

8,3 kilométernyi városi utat újítanak fel

– Az Anghel Saligny program keretében 30 millió lejes útfelújítási projektet bonyolít le az önkormányzat, de az is örvendetes, hogy végre befejeztük a sokáig húzódó Ioan Vlăduţiu Általános Iskola felújítását. Jóllehet az új városrész úthálózata felújítási tervének értéke 30 millió lej, az elnyert támogatás 22 millió lej, a különbözetet, 8 millió lejt az önkormányzat biztosítja a munkálatokhoz. Jelenleg teljes, illetve részleges út- és járdafelújítás zajlik a Berek (Zăvoiului), a Jövő, az Orgona, a Függetlenség, 
a Hóvirág, a Szegfű, a Fecske, a Május 1., a Fenyő, az Állomás és a Rózsa utcában. A felújítandó utcákon az új aszfaltszőnyeget, a járdák járólapjait, a parkolók kiépítését őszig befejezik. Összesen 8,3 kilométernyi út korszerűsítését végezzük el. Ott, ahol teljes felújítás történik, például a Jövő negyedben, a tömbházak közötti zöldövezetet is rendbe tesszük, a területet feltöltjük földdel, füves részeket alakítunk ki, így az egész negyed új arculatot kap – fogalmazott Kis István. 

A hivatal perel, a pénz elúszott

– Legutóbbi tereputunk alkalmával fényképeket készítettünk a szétvert művelődési házról, melynek felújítására közel 8 millió lej pályázati támogatást nyertek. Azóta semmi sem változott, a munkálatokat nem folytatták. Mi történt?

– A közbeszerzésen egy kolozsvári vállalkozó, a Routsone nyerte meg a munkálatokat, de egy Fehér megyei alvállalkozónak adták át. Mint nagyon sokszor más objektumok esetében is, a kivitelező cégek többfelé pályáznak, megnyerik a munkát, de a vállaltakat nem tudják teljesíteni, mert nem rendelkeznek elegendő munkaerővel. A kivitelező szétbontotta az épületet, csupán a falak és a tető maradt meg. Másfél év leforgása alatt sem készítette el a tervet, ennek hiányában nem kezdhették el az újjáépítést. A polgármesteri hivatal perbe hívta a céget, de a pályázaton elnyert finanszírozás elúszott – mondotta az alpolgármester.

Új épületet terveznek az 1-es iskola udvarára

– A közelmúltban szó esett arról is, hogy korszerű osztálytermeket kell létrehozni az 1-es számú általános iskolában. Sikerül-e ezt megvalósítani? 

– Az 1-es iskola osztályai jelenleg három épületben tanulnak. A főépületen kívül az udvaron van egy régi L alakú épület, és van egy kisebb, az iskolával szembeni kis utcában. Utóbbi kettő elég rossz állapotban van, nem felel meg a mai követelményeknek. Az önkormányzat azt szeretné, ha egy új épületszárny épülne az L alakú helyén, ahová a két régi épületben tanuló gyerekek számára korszerű osztálytermeket létesítenének. Most készül a dokumentáció, hogy a két hónap múlva megnyíló pályázati lehetőséget kihasználhassuk – mondta Kis István. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése