kedd, március 12, 2024

Zöldség, virág, méz és kerti magok

A keddi piacon nagy zsongásra számítottunk, azonban nagyobb volt a felhozatal, mint a termékek iránti érdeklődés. Persze vásárló is akadt, de nem voltak olyan sokan, mint amire számítottunk. Sok volt a virág, a friss tavaszi zöldség, több helyen lehetett mézet, tavaszi magokat vásárolni.

Szánthó Ferenc és Szánthó Rozália standjánál álltunk meg, őket minden kedden itt találják hűséges vásárlóik. A családban hárman is foglalkoznak méhészettel, az apa és két fia, így a kínálatuk változatos.

A piaci standon többek között vegyes, akác-, repce-, fenyő- és galagonyamézet kínáltak. Volt még lépesméz, diós méz, mézkoktél, amiben virágpor, méz és propolisz keveréke található, továbbá köhögést csillapító keverék és gyömbéres homoktövisszörp.

A Szánthó házaspár ezenkívül árult még propolisztinktúrát, ami immunrendszer-erősítő, gyomorfekély kezelésére és epeféreghajtóként is javallott.

Kérdésünkre, hogy az előző évekhez képest milyennek jellemezné a piacot, a termelő elmondta, hogy sokkal gyengébb ez az esztendő, mert mostanra már csak az idősebb generáció jár a piacra, a fiatalok a szupermarketekből vásárolnak, s háttérbe szorítják a helyi termelőket, akik minőségi árut kínálnak.

A méhész azt is elárulta, hogy a méhészetből akkor lehet megélni, ha az embernek nyugdíja is van, az ebből származó bevételt jövedelemkiegészítésnek tartja.  

A piacon több standon is zöldség- és virágmagokat kínáltak. Mi Ferenczi Ildikó, andrássytelepi termelőnél és árusnál álltunk meg érdeklődni. – A tavaszi magkínálatból a legtöbb az Agrosem terméke, de árulunk magyarországi Kerti mag termékeket is. A román termékeket jobban kedvelik a vásárlók, de aki megszokta a magyarországi magot, az most is azt vásárolja. Mivel a magoknak most van a szezonjuk, nagyon hamar elkelnek. Amikor lejár a tavaszi magárusítási szezon, palántákat és zöldséget árulunk. Ezeket magunk termeljük meg, ketten a férjemmel – magyarázta a termelő.

Ugyanennél az árusnál ma már ritkaságszámba menő cirokseprűt is kínáltak, amihez a cirkot a saját földjükön termelik meg. 

Forrás: Népújság

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése