hétfő, július 02, 2012

Kis István lett az új alpolgármester


A helyhatósági választások Marosludason is meglepetésekkel zárultak. Florin Urcan PDL-s polgármesternek távoznia kellett. Pedig idegen szemnek is láthatóan sokat tett a városért, arculatát megváltoztatta, javult a közhangulat és a helyi magyarsággal szemben rokonszenvvel viseltetett, kéréseiket, rendezvényeiket támogatta. Keserű szájízzel állapította meg, hogy meg kellett tanulnia a leckét, az emberek kétszínűek, s a jó tetteket hamar elfelejtik. Mindig az lesz a győztes, aki azonnal ajánl és ad, nem az, aki évekig szolgálta a közösség érdekeit. Florin Urcannal együtt Ferenczi Levente alpolgármesternek is távoznia kellett. Az új polgármester az USL képviselője, Moldovan Ioan Cristian lett. A helyi tanácsnak az új felállásban nem négy, hanem csak három RMDSZ-es tanácsosa van, bár az RMDSZ szám szerint több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt. Idén 560 szavazat kellett egy tanácsosi mandátum megszerzéséhez, négy évvel ezelőtt 430 is elég volt. Ez azzal magyarázható, hogy sokkal több román nemzetiségű városlakó ment el szavazni, s az is előfordult, hogy a magyarok „átszavaztak” a román pártokra.
Örvendetes, hogy sikerült megőrizni az alpolgármesteri tisztséget, Kis István fiatal történelemtanár személyében új magyar alpolgármestere van a városnak, akihez a város magyarsága joggal fűz reményeket. A múlt pénteki alakuló tanácsülésen 11 szavazatot (8 USL és 3 RMDSZ) kapott. Őt kérdeztük: milyen tervekkel kezdi a mandátumát?
– Az 1350 magyar szavazat arra ösztönöz, hogy „teljes mellszélességgel” képviseljem a magyarság érdekeit. Elsősorban a magyar lakosság gondjaira figyelek. A magyar egyházakkal szeretném kiépíteni a kapcsolatot, beleértve az adventistákat, akik szép számban vannak a településen. Folytatni szeretnénk, amit már elkezdtünk, idén is megszervezzük a magyar napokat, amire minden évben szeptember első vasárnapján kerül sor. Fontosnak tartom a magyar oktatás minőségének javítását. Szeretném, ha minél hamarább felépülne az a tíz tantermes épület, ahol az óvodásokat jobb körülmények között fogadhatnánk. Persze, vannak olyan kérdések, amelyek a város összlakosságát érintik. A munkahelyteremtés lenne az egyik. Éppen ezért ipari park létesítésén gondolkodunk, amit az új polgármester is támogat. Mint ismeretes, a magyarországi Székesfehérvár melletti Urhida testvértelepülésünk, s általuk ilyen értelemben üzletember-találkozókra került sor. Ugyanis Székesfehérváron működik Magyarország legnagyobb ipari parkja, s az ott szerzett tapasztalatokat próbáljuk itt is életbe ültetni – mondta Kis István alpolgármester. 
Forrás: Népújság 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése