hétfő, július 02, 2012

Megéri zöldséggel foglalkozni


Újjáéledt és komoly vállalkozásként működik a marosludasi cukorgyár melletti zöldséges. Ez annak köszönhető, hogy akadtak olyan vállalkozók, akik nem riadnak vissza a kemény, kockázatos munkától, és felismerték: a hazai, jobb minőségű zöldség iránt sokkal nagyobb a kereslet, mint amit több ezer kilométerről drágábban szállítanak az üzletek polcaira és a piaci viszonteladóknak. A zöldségest Varró István vezeti, vállalkozótársai Câmpean Nicolae és Kiss Károly mérnökök. A helyszínen Varró István farmvezetővel beszélgettünk, aki autószerelőként 1992-ben kezdett el kertészkedni.
Takarítva elviszik a termést
– 42 hektáron termesztünk zöldséget, ebből 2 hektár üvegházi, amit 2000-ben kezdtünk el, a többi szabadföldi. A terület egy részét béreljük. Zöldségből mindenfélét termesztünk, a legnagyobb területen, 22 hektáron káposztát. A munkát télen a fűtött üvegházban palántaneveléssel kezdjük, amihez külföldről hozott magokat használunk. A fajtákat úgy válogatjuk, hogy az itteni adottságokhoz a legjobban alkalmazkodjanak. A káposztát úgy termesztjük, hogy kora tavasztól késő őszig legyen árunk. Körülbelül hat hete vágjuk a káposztát, a vásárlók a farmról szállítják el. Paradicsomot 1,5 hektáron termesztünk, ebből is több fajtánk van, amit több szempont szerint választunk ki. A jó paradicsom egyik titka a jó mag és a megfelelően trágyázott talaj. Az üvegházban minden évben 300-400 tonna istállótrágyát szórunk ki. Ettől lesz igazán minőségi és ízletes a paradicsom. Persze, a fajták megválasztásánál nem elhanyagolható a többi szempont sem, mint az ellenálló vagy a pulton tartási képesség. Pár közkedvelt fajtát említek, mint amilyen a rózsaszínes japán Fuji Pink, a szép gömbölyű és kemény húsú izraeli Shirley, vagy a Delphos és az Antalya. A kiváló minőségű paradicsomot júniusban kezdjük el szedni, még soha nem fordult elő, hogy a termést ne tudtuk volna eladni, annak ellenére, hogy nagyáruházaknak nem szállítunk. Ha bizonyos zöldségből túltermelés van, az ár csökken. Tavaly jártunk így a káposztával, amiből nyereségünk nem volt – mondta Varró István, miközben végigvezetett a termőre fordult paradicsomsorokkal és paprikával tele üvegházakon.
Trükkös piaci árusok
– Az egyik marosvásárhelyi piacon járva arra lettem figyelmes, hogy az árus kiírta: Ludasi paradicsom, pedig annak az árunak semmi köze a ludasi paradicsomhoz. Ilyen trükkökhöz folyamodnak az árusok, hogy vásárlókat csalogassanak! Ez egyelőre kivédhetetlen – újságolta a farmvezető.
Bár az üvegház nagy részében paradicsomot termesztenek, van még benne kiültetésre szánt tápkockás palánta, vagy 50 árnyi holland magból kelt, mézédest termő sárgadinnyés. A sárgadinnyét, akárcsak a paradicsomot, spárgára futtatják. Megkérdeztük, a dinnye nem húzza-e le az indát, hiszen súlyos. Nem, jött a válasz, a 2-2,5 kilogrammos dinnyéket megbírja a növény.
A farm jelenleg 12 alkalmazottnak és 35 szezonmunkásnak biztosít munkát.
Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése