péntek, november 07, 2014

Kedvező esztendő a cukorrépa-termesztőknek

Fotó: Mezey Sarolta
Nagyon jó a cukorrépatermés, megfelelő az időjárás, zavartalan a répaásás, zökkenőmentes a feldolgozás, minden adott ahhoz, hogy jó ütemben folyjon a kampány a marosludasi Tereos cukorgyárban. A répa feldolgozását az előző évekhez képest jóval korábban, szeptember 16-án kezdték el, és év végéig, pontosabban 2015. január elsejéig le sem állnak – mondta Armeneanu Ioan, a gyár igazgatója, akit az idei kampány menetéről kérdeztünk. 

– Cukorrépa-termesztés szempontjából sokkal jobb év az idei, mint az elmúlt évek. Kedvezett az időjárás, ennek köszönhetően a feldolgozási idő is megkétszereződött. Tavaly 56 napon át üzemelt a gyár, idén 102 napot dolgozunk, azaz szeptember 16-ától január elsejéig. A cukorrépa-termesztők megértették, hogy érdemes ezzel a kultúrnövénnyel foglalkozni, mert jövedelmező. A tavalyi 4500 hektárhoz képest a gazdák idén 6000 hektáron termesztettek cukorrépát, ez az 1500 hektáros többlet nagyon jelentős. Ami a termést illeti, az is sokkal jobb, mint tavaly, amikor az átlagtermés hektáronként 42 tonna volt. Idén ez körülbelül 57 tonnára tehető. Azért nem tudjuk még pontosan meghatározni az átlagtermést, mert 1500 hektáron még földben van a cukorrépa. A betakarítást november 20-a körül fejezik be a gazdák. 

– Jóval nagyobb a terméshozam; milyen a répa cukortartalma?

– Az is nagyon jó, akárcsak a tavaly, 18,6 százalékos cukortartalommal számolunk. Mivel a cukorrépa-termesztés nagyon jól sikerült, ez az első esztendő, amikor túllépjük a Brüsszel által megszabott 33.391 tonnás cukorkvótát. Az idei termelésünk 54.000 tonna cukor lesz. A kvóta fölötti 20.000 tonnát exportra szállítjuk. 

– A gyár tehát többletet is termel. Hogy jártak a gazdák? 

– Jól. A mezőgazdaságban ez a legjövedelmezőbb ágazat. Ezt mindig elmondtam, most kezdik megérteni a gazdák. A farmereknek tonnánként 38 eurót fizetünk. Akinek 40 tonna fölötti hozama van, 50 százalékos profitot ér el. Vannak olyan gazdák, akiknek hektáronként 80 tonnás termésük van. De vannak olyan termelők is, akik alig haladják meg a 40 tonnás termelést. A cukorrépa-termesztő gazdák jelentős támogatásban részesülnek, más kultúrákhoz képest 480 eurós plusztámogatást kapnak. Ez is kedvezően befolyásolja a cukorrépa-termelési kedvet. Jelenleg 580 farmerrel állunk szerződéses viszonyban. A betakarítást követően a gazdákkal máris elkezdjük a jövő évre szóló szerződések megkötését. Reméljük, nagyobb területre, mint az idén. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése