szerda, február 10, 2016

Környezetbarát szennyvíztelepek - Korszerű beruházások Marosludason és Radnóton

Az Aquaserv beruházása nyomán két korszerű szennyvíztelepet adtak át Marosludason és Radnóton, amelyeket európai alapokból valósítottak meg. A beruházás értéke 34 millió lej.

Marosludason egy teljesen új szennyvíztelepet építettek a régi helyett, amely már nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak, és amely amúgy sem volt a város tulajdonában, a cukorgyár sajátjaként üzemelt. A radnóti szennyvíztelep nem új, viszont teljesen felújították. A munkálatok révén két olyan környezetbarát létesítményt hoztak létre, amelyek a tisztítás után a lehető legkisebbre csökkentik a környezetszennyezést, s amelyek megfelelnek a városi szennyvízre vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak. A két beruházás értéke 34 millió lej volt. A két szennyvíztelep két funkciót lát el, a tulajdonképpeni szennyvíztisztítási szakaszt, majd ezt követően a keletkező iszap feldolgozását. A korszerű technológiának köszönhetően a két szennyvíztelep technológiai folyamatát online követik és automatikusan korrigálják egy erre kifejlesztett rendszer segítségével.

A munkálatok részét képezik az Aquaserv által lebonyolított, a Környezetvédelmi Operatív Program keretében zajló Maros megyei víz- és csatornahálózat-fejlesztési projektnek, amelyet az Európai Unió kohéziós alapjából finanszíroznak. A szerződést 2013. március 25-én írtak alá Weolia Water Solutions&Technologies Romania&OTV France társulással. 

A Környezetvédelmi Operatív Program keretében zajló Maros megyei beruházások összértéke 94.969.122 euró, melynek körülbelül 300.000 lakos a haszonélvezője azokon a településeken, ahol a marosvásárhelyi Aquaserv Rt. szolgáltat. Maros megye víz- és csatornahálózatának fejlesztésében ez a legnagyobb beruházás.

Az Aquaserv Rt. részéről a projekt kivitelezéséért Törzsök Sándor mérnök felel.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése