szerda, február 24, 2016

Magyar házat terveznek a marosludasiak

Mindenhez fel kell nőni, meg kell érni, magunkhoz kell térni, vagy csak egyszerűen eljön az ideje. 

Marosludason most jött el az ideje, avagy a marosludasi magyarság vezetői most bátorodtak, erősödtek meg annyira, hogy egy komoly nagy „magyarság projektbe” vágjanak bele. Nagy szerepe van ebben a Tóth Sándor vezette Hajdina néptáncmozgalomnak, akik már messze földön is öregbítik a ludasi magyarság hírnevét és több nemzedék magyar fiatallal kóstoltatták meg a magyar táncok, dalok életre szólóan megérintő ízét. A magyar pedagógus társadalom most jutott el oda, hogy még idejében (!) önálló magyar iskola tervét kezdje el fejleszteni. A Petrőczi Kata Szidónia kulturális egyesület kellő tekintélyt szerzett a helyi társadalomban. A történelmi egyházak meghatározó, megbízható és tekintélyes intézményi és lelki keretet szavatolnak a magyarságnak. És nem utolsó sorban a helyi érdekvédelem, az RMDSZ is magához tért néhány év nyüglődés és belső konfliktus után, határozott közéleti, érdekvédelmi és társadalmi projekttel jelentkeztek.

A helyi RMDSZ polgármesterjelöltje, Kiss István kezdeményezésére magyar kulturális központ tervezéséhez fogtak. Intézményes keretet teremtenek a magyarságnak, egy olyan komplexum létrehozását tervezik, mely helyet ad mind kulturális, mind közösségi rendezvényeknek – klubot, könyvtárat, próbatermeket és előadótermet működtet. Nem kell a spanyolviaszt kitalálni, hál’ Istennek sok jó modell létezik Erdélyben Szamosújvártól Segesvárig, Válaszúttól Nagybányáig. Az idő és a sok-sok befektetett lelkesedés, munka, törődés bebizonyította, hogy ezeknek az intézményeknek óriási szerepe van a nemzetmentésben (gondolkodtam, hogy meddig menjek el a fellengzős kifejezésekkel, de úgy érzem, hogy ebben a kontextusban ez a megfogalmazás mégoly malasztos is, mégiscsak helytálló!).
Tegnap este összeültek a református és katolikus egyházak lelkészei, a civil szervezetek és az RMDSZ vezetői, megfogalmazták azokat az elveket, melyeket belefoglalnak egy olyan intézményi hátteret biztosító civil szervezet statútumában, melynek keretében létrehozzák a marosludasi magyar házat. Őszintén örülök, hogy ennek a kezdeményezésnek a bölcsőjénél mi – az RMDSZ Maros megyei szervezetének vezetői – is bábáskodhatunk. Őszinte hálám Magyarország csíkszeredai konzulátusának is, akik biztatnak abban, hogy ezt a projektet elindítsuk. Úgy vélem, most egy olyan csapat alakult Marosludason, akik kellő lelkesedéssel és komolysággal végig is fogják vinni e terv kivitelezését és belátható időn belül az intézmény megnyithatja kapuit a marosludasi és környékbeli magyarok előtt. Hajrá, Marosludas!

Brassai Zsombor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése