kedd, február 09, 2016

Tíz utcát aszfaltoznak le Andrássytelepen

A marosludasi tanács február 2-án fogadta el a 2016. évre szóló költségvetését. A határozattervezetben előterjesztett költségvetés-tervezetet módosítás nélkül szavazta meg a testület.

Marosludas költségvetése a bevételi tételnél az idei esztendőre 43,948 millió lej, az összkiadás 44,76 millió lejt tesz ki, amiből 25,388 a működésre és 19,372 millió lej a fejlesztésre megy el. A költségvetési deficit 812 ezer lej, amit az előző évek költségvetési fölöslegéből fedeznek – tájékoztatott Kis István alpolgármester. 

A helyi költségvetés közel 45 millió lejes kiadásait a következő tételek képezik: 14,1 millió lejt fordítanak a személyzeti bérekre, amiből 8,3 millió lejt a pedagógusi bérek, 5,8 millió lejt a polgármesteri hivatal saját alkalmazottainak fizetése tesz ki. Különféle fenntartási költségekre – a tanügyben, a polgármesteri hivatalban, közvilágításra, köztisztaságra, útjavításra – 6,1 millió lejt fordítanak. 300 ezer lejjel támogatják a nyugdíjasok, veteránok, tanulók közszállítási bérleteit és 745 ezer lejt szánnak a projektek megvalósításához szükséges társfinanszírozásra, például a piaci csarnok építésére. Az Aquaserv Rt. által bonyolított vízhálózat-fejlesztési projekt társfinanszírozása 425 ezer lejt, a helyi rendőrség működésére több mint egymillió lejt szánnak.

A költségvetés művelődés, szórakozás és vallás tételénél 1,69 millió lej szerepel, ebből 144 ezer lejt a városi könyvtárra fordítanak, a művelődési ház működési és fenntartási költségei 450 ezer lejre, az uszoda, sportcsarnok és a stadion fenntartási költségei szintén 450 ezer lejre rúgnak. 

A helyi tanács külön támogatja a kulturális rendezvényeket, többek között a magyar kultúra napját 5000 lejjel, az őszi andrássytelepi rendezvényt 15.000 lejjel, a magyar kisebbség napját 5 ezer lejjel. A városnapokra 100 ezer lejt szánnak. 

A városi kórház költségei 16,9 millió lejt tesznek ki, ebből 16,734 millió a működésre és 244 ezer lej a fejlesztésre megy el. 

A zöldövezetek fenntartási költségei 649 lejt tesznek ki. 

Szociális ellátásra 2,173 millió lejt fordítanak, ebből 1,58 millió lejt a személyi gondozók béreire, 215 ezer lejt a bölcsőde fenntartására és 133 ezer lejt a szociális kantinra. 

– Jó hír, hogy idén folytatjuk az aszfaltozást. Idén az Andrássytelep kerül sorra, ahol tíz utcában hat kilométert aszfaltozunk le. Befejeztük a járóbeteg-rendelő felújítását, de az orvosi műszerekre és felszerelésekre kiírt közbeszerzés eredményét megóvta a vesztes cég, így „meg van kötve a kezünk”, amíg végleges döntés nem születik. 1,1 millió lej sorsa bizonytalan még – mondta az alpolgármester.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése