kedd, március 28, 2017

Vásárcsarnokot építenek, középületeket újítanak fel

A marosludasi tanács március 14-én fogadta el a helyi költségvetést, mely idén 36,134 millió lej, ami nagyobb összeg, mint a tavalyi. A költségvetési tételek kapcsán a város idei terveiről Kis István alpolgármesterrel beszélgettünk.

– A költségvetésből 31,179 millió lejt a működési költségek tesznek ki, 4,95 millió lejt pedig fejlesztésre fordítunk. A fejlesztésre szánt tételből a legnagyobb összegek előtanulmányokra és pályázati önrészre mennek el. Pályázatokat az Országos Helyi Fejlesztési Alaphoz nyújtottunk be. E finanszírozások révén infrastrukturális fejlesztéseket végzünk a Maros, a Berek (Crâng) és a Jegenye utcában, az ANL-s tömbházak között leaszfaltozzuk az utcákat, és parkolókat alakítunk ki, a hetipiacon fedett csarnokot építünk, ahol mindennap árulhatnak a helyi és környékbeli termelők. 

Az Országos Beruházási Társaságnál a művelődési ház teljes felújítására és manzárdosítására pályáztunk, s nagyon bízunk benne, hogy el is nyerjük ezt. Közben készül a polgármesteri hivatal felújításának a terve. Egy uniós projekt révén szeretnénk átalakítani az Ifjúsági parkot, ahol új sétányok, új sportpályák létesülnének az ifjúság számára, szabadidős tevékenységre. 

Idén szeretnénk bővíteni a közvilágítási hálózatot az Andrássytelep két utcájában, a Dóczi és a Csurgó utcákban. Ugyancsak az Andrássytelepen szeretnénk felújítani a kultúrotthont, ki szeretnénk cserélni a teljes tetőzetet. A településen a járdaépítés van soron, körülbelül 350 méteren, majd a csatornahálózatot kell megépíteni, illetve az ivóvízhálózatot kell bővíteni. 

A városi kórháznak 100 ezer lejt juttatunk fejlesztésre, és további 150 ezer lejt szánunk a Maros-híd koptatórétegének és a járdáknak a felújítására. 

– Tekintettel arra, hogy az RMDSZ-ben is vezető tisztséget tölt be, ezen a vonalon milyen terveik vannak?

– A közelmúltban emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról, március 15-i ünnepséget szerveztünk. Legközelebb magyar majálist tartunk, tavaly első alkalommal az Eczkentelepen, a Szőcs család birtokán tartottuk. Ez a rendezvény nagyon fontos, hiszen a szórványban szükség van arra, hogy különböző települések magyar fiataljai találkozzanak, ismerkedjenek. Tavaly radnóti, enyedi és aranyosgyéresi fiatalok jöttek el a majálisra.  Részt veszünk a városnapok szervezésében, szeptemberben aztán a magyar napok következnek. 

Forrás:  Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése