hétfő, január 22, 2018

45 ezer lakót látnak el

Többször szó esett arról, hogy a marosludasi kórház nem egy épületben működik, hanem osztályonként más-más ingatlanban. 

Évekkel ezelőtt egy korszerű kórház tervét mutatták be, azonban ez nem épült meg. Az egészségügyi intézményekben az utóbbi időben több fejlesztés történt, a járóbeteg-rendelőt teljesen felújították, a kórházakban is sokkal jobbak a körülmények és jobb a felszereltség, mint évekkel ezelőtt. A betegellátásról Uţiu Carmen kórházmenedzserrel, valamint dr. Galdea Andrea orvosigazgatóval beszélgettünk. 

Korszerűsítések és új felszerelések

A marosludasi kórház a város és a környező települések 45 ezer lakóját látja el. Az elmúlt évben 5255 beteget fektettek be, ezenkívül 2855 beteget egynapos kivizsgálásra utaltak be. A kórház kapacitásának kihasználtsága körülbelül 70 százalékos volt. A járóbeteg-rendelőben 45 153 beteget láttak el. 

– A kórház összesen tíz épületben működik. Az utóbbi két évben jelentős beruházások történtek, felújítottuk a belgyógyászatot, a poliklinika melletti kórházi konyhát, új hőközpontot szereltünk a gezsei pszichiátriai részleg épületébe, korszerűsítettük a mosodát, a nőgyógyászatot és a szülészetet, új ágyneműt, párnákat, matracokat vásároltunk. Jelenleg a sebészetet bővítjük – mondta a menedzser. – Ami a felszereltséget illeti, a sebészet új altató- és lélegeztetőgépet, laparoszkópot, echográfot kapott. Előbbit a Dianatrans szponzorizálta, a laparoszkópot a minisztérium finanszírozta. A nőgyógyászatot funkcionális monitorokkal láttuk el. A Dianatrans jóvoltából egy mentőt is kapott a kórház, hiszen a régi mentő már nagyon elavult. A pulzoximétert a Samarcu Kft. adományozta a kórháznak – tájékoztatott az orvosigazgató, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 33 szakorvos dolgozik a kórházban, viszont egy endokrinológusra még szükség lenne. 

30 éve a betegek szolgálatában 

A kórház rehabilitációs osztályán dr. Bálint Ildikó doktornő fogadott, aki 1987 óta, harminc éve dolgozik az osztályon. 

Naponta átlagban 25 beteget lát el, diagnosztizál és kezelést ír ki a pácienseknek. A hidroterápián kívül bármilyen fizikoterápiás kezelést elvégeznek, paraffinpakolást, masszázst, galvánfürdőt, lézeres terápiát, elektro- és mágnesterápiát.  A részleget két új berendezéssel szerelték fel, egy galvánkészülékkel és egy paraffinmelegítővel, de szükség lenne még egy ultrahang- és egy rövidhullám-terápiás készülékre is. 

A betegek mozgásszervi problémákkal, törésekkel, baleseti traumákkal, bénulásos tünetekkel, generatív reumával, sokízületi gyulladással, szkoliózissal fordulnak orvoshoz – mondta dr. Bálint Ildikó. Kifejtette, hogy az osztályon további korszerűsítések is elkelnének, és személyzetbővítésre is szükség lenne, hiszen ezzel megoszlana az asszisztenseket túlterhelő munka. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése