csütörtök, január 25, 2018

Díszpintyek és kecses galambok

A marosludasi Varga családot virágtermesztőként ismerik a településen, viszont kevesebben tudják a férjről, Varga Dánielről, hogy díszmadarakkal is foglalkozik, méghozzá nagy hozzáértéssel és a hobbihoz illő odaadással. 

A fóliasátrak mellett elegáns helyiséget alakítottak ki a madaraknak, amelyek, úgy tűnik,  igencsak otthonosan érzik itt magukat. 

– Fiatal korom óta szerettem volna madarakkal foglalkozni, csak nem volt lehetőségem hozzá. Ebben az életkorban több a lehetőség, több időm van, így hát nekifogtam – mondja Varga Dániel. 

A virágos fóliasátrak mellett elsőként a galambok birodalmát néztük meg, ahol texánok, mondain és takla galambok ékeskedtek. Őszintén, olyan nagy testű texánokat, mint itt sehol sem látni, akkorák, mint egy-egy tyúk. 

Kérdésünkre, hogy milyen céllal tartják ezeket a szép madarakat, a gazda elmondta, hogy elsősorban hobbiból, ebből adódik aztán, hogy piacra járnak, helyi és országos kiállításon vesznek részt.

Vannak kupái, kitüntetései is, tehát a szép egyedeik a szakemberek tetszését is elnyerték. 

– Nemrég kezdtem el egzotikus díszmadarakkal is foglalkozni, kanárikkal, többféle pinttyel, kákapinttyel, zebrapinttyel, gyémánt gerlicével – mondta a gazda, és behívott a színes madárkák otthonába. Azt sem tudtuk, melyiket nézzük, csodáljuk. Egyik színesebb és csodásabb, mint a másik. 

A madarakat párosával vásárolják régebbi madarászoktól, akik nagyon jól értenek ezekhez az állatokhoz. De az érdeklődés és a madarak világa külföldre is kicsalta Vargáékat, két héttel ezelőtt Németországban jártak, múlt év novemberében pedig Olaszországban. Innen is vettek díszmadarakat, de nem is ez volt a főcél, hanem az, hogy megnézzék a kiállításokat. 

A madarakat párzáskor különválasztják, ezt kellő gondossággal kell megtenni, hiszen a tenyészpároktól függ, hogy a tojásokból milyen utódok születnek. A szakszerű tenyésztő a madarak viselkedéséből tudja, hogy a hím és nőstény egyedek hogyan illenek össze. A párokat nemsokára ki kell választani, ezt követően jön a tojásrakás és költés. Egy fészek-aljból 4-5 fióka kel ki.  A díszmadarak tartása tudást igényel: milyen eledel az ideális, milyen vitaminokat kell a vízhez adagolni stb.

A kalitkákat is házilag készítik, mondhatni luxuskivitelben.

A díszmadarak iránt nagy a kereslet, a díszpintyek nem olcsók, darabjukért 30 eurót is elkérnek. 

Aki szereti a színes madarakat, kedvtelésből érdemes velük foglalkoznia. Látványuk vidámságot, derűt teremt környezetükben. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése