kedd, január 09, 2018

Angyalok Hirdeték - beszámoló

A marosludasi Hajdina néptáncegyüttes  tagjai negyedik alkalommal zengték angyalokkal együtt: dicsőség Istennek, békesség földön az embernek! 

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása – Kásler Magdika és Farkas Sándor Csaba, a Maros Művészegyüttes táncosai úgy csepegtették ezt apró és nagyobb táncosainkba, hogy a színpadon élethűen idézték fel az egykori adventi, karácsonyi szokásokat és hagyományokat. Az ünnepi  hangulat betöltötte a nézőteret,  szívet-lelket gyönyörködtetve.  Az élő muzsikát Attika és bandája szolgáltatta, a színpadi világítást Lelkes Csaba, a hangosítást Sabău Cornel hangtechnikus biztosította.

A Hajdina mezőkölpényi és mezőpaniti táncokkal emelt magasba valamennyi nézőt. A Pohánka Betlehemnek városában c. karácsonyi éneke örvendeztette meg a nézőket. Magyarszováti táncukkal már szinte más világba varázsolt bennünket. És  következett a Tatárka és a Pohánka lucázása. A Hajdina bonchidai táncaira a koronát a Tatárka nyárádmenti tánca, s az István-napi köszöntő aranyozta be. Aztán jött a Pohánka Szent János-köszöntője és a magyarszováti szapora.   A Hajdina csíki táncával a Hargitára röpített, oda, ahol  az aprószentekelés szokása is  felelevenítésre várt.

Azonban az angyalok nemcsak hirdették Marosludason a szeretet és öröm ünnepét, hanem három zsák ajándékot is küldtek  a táncosoknak és a nézőtéren nekik drukkoló kicsiknek.

Ünnepi műsorunk kivitelezését, az anyagiakat, az ajándékokat sokadszor a Bethlen Gábor Alapítvány,  Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az önkormányzat és sok-sok névtelen támogató biztosítja. Ezúton is hálánkat és köszönetünket  fejezzük ki mindenkinek.

2018-ban folytatjuk!

Tóth Sándor, Marosludas

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése