csütörtök, január 25, 2018

Téli színfolt – virágok társaságában

Az idei január kedvezett a virágkertészeknek, hiszen eddig nem volt kemény tél, kevesebbet kellett fűteni, következésképpen kisebbek lesznek a kiadások. Bár az enyhe időjárás túlságosan is „megindította” a virágokat, a kertészek arra számítanak, hogy március elsejére és nyolcadikára teljes pompájukban szállíthatják a piacra őket. 

A marosludasi Varga család 350 négyzetméteren termeszt virágot. Az udvaron öt fóliasátrat – három nagyobbat, két kisebbet – húztak fel, ahol kora tavaszi virágokat: primulát, bojtocskát, vagyis boglárkát, jácintot, cikláment termesztenek. A fóliasátorban szépen sorakoznak a cserepek, mindenütt rend, tisztaság, sehol hanyagság, gondatlanság nyoma, a virágokon se betegség, se fertőzés jele.

– Hogy sikerül ilyen szépen, elegánsan kertészkedni? – kérdeztük Varga Ágnest, aki férjével, Varga Dániellel együtt vezetett végig a fóliasátrakon.

– A virágtermesztést 18 évvel ezelőtt nem szakmabeliként kezdtük. A ’89-es fordulat után úgy döntöttünk, hogy valami olyannal kell foglalkozni, ami megéri, s nekifogtunk. Kezdetben keveset termesztettünk, de ahogy teltek az évek, fokozatosan fejlesztettünk. A virágok valóban szépen, egészségesen fejlődnek. A palántát nem mi termeljük, hanem vásároljuk. Egy részét a Blondytól, másik részét a szentkirályi Panadától. Március elsejére háromezer cserép virágot szándékozunk piacra vinni. Az eladás egy kicsit nehézkesebb, mert nagy a konkurencia. Régóta foglalkozunk virágtermesztéssel, így kialakult a vevőkörünk, Kolozsvárra és egy helyi üzletbe szállítunk. Aztán piacra is járunk, ide Ludasra, Aranyosgyéresre és Marosújvárra – mondta Varga Ágnes.

– Nagyon szépek, egészségesek a virágok. Ahhoz, hogy ilyenek legyenek, szükséges-e a vegyszeres kezelés?

– Szükséges. Ha nem kezeljük a virágokat, megbetegednek. Már a kiültetésnél nagyon fontos a jó minőségű föld használata. Továbbá folyamatosan követni kell a virágokat. Kell ismerni a virágtermesztés minden csínját-bínját, vigyázni, hogy a betegségek ne támadják meg őket. A védekezés elengedhetetlen. Ha felüti a fejét a lisztharmat, s nem kezeljük a növényeket, a gomba tönkreteszi a virágokat. 

– Honnan szerzik be a vegyszereket, a földet? 

– A vegyszereket többnyire a Blondytól szerezzük be, ugyanis itt tanácsokkal is ellátnak. Érdekük ez, hiszen az emberek újra visszamennek, ha a tanácsok beválnak. A földre is oda kell figyelni, mi Maroskeresztúrról vesszük a tőzeget, mert itt jó minőségű földet forgalmaznak. 

– Hogyan alakul a piac, hiszen külföldről is sok virág érkezik és itthon is egyre többen foglalkoznak virágtermesztéssel? 

– A valóság az, hogy az első években a virágtermesztés jól jövedelmezett. Most kevesebb a jövedelem, mert nagyon sokan vannak a piacon. Az első években ketten-hárman voltunk, most körülbelül húszan forgalmazunk virágot. De még így is megéri virágtermesztéssel foglalkozni. Ha minőséget állítunk elő, akkor jobban és elfogadható áron veszik meg a virágot – fogalmazott Varga Dániel.

Sok a munka a virággal, amíg a piacra kerül. De megéri a hófödte tájban a fóliasátorban foglalatoskodni, hiszen az üde színek mindenért kárpótolnak. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése