hétfő, január 22, 2018

Csábító fánkok, lepények, bukták illata

Varga Róbert és Varga Ibolya olyan vállalkozást üzemeltet, amelynek nemcsak a városban, hanem messze földön is híre van. 

Aki megéhezik vagy megkíván valami finomat, már csak az illat miatt is félrehúz a főútról, és megáll az andrássytelepi letérőnél lepényt, fánkot, buktát, bejglit enni. A finomságok ott sorakoznak a pulton, hátul az asszonyok sürögnek-forognak, dagasztják, kelesztik, szaggatják a tésztát, és helyben meg is sütik. 

– 2004-ben kezdtük a családi vállalkozást, a feleségem otthon gyerekeket nevelt, én meg a sepsiszentgyörgyi Petromnál dolgoztam. Akkor gondolkodtunk el, hogy valamit kellene változtassunk, hogy együtt legyen a család, hiszen nem volt jó kétfelé lenni. Így született az ötlet, hogy létesítsünk egy lángossütőt, hiszen a helyiség megvolt. Úgy indult, hogy a feleségem s még egy személy, ketten dolgoznak majd. 2006-ban a hatályos kormányrendelettel felmondtam a munkahelyemen. A végkielégítést befektettük, kis kölcsönt vettünk fel, s így lehetőség nyílt a bővítésre. Így kezdtük el hárman, s elhoztuk a sepsiszentgyörgyi nagymamát is. Így lett a székely asszonyból mezőségi – avatott be Varga Róbert a vállalkozás kezdeteibe. 

Varga Ibolya elmondta, mivel egyedüli gyermeke szüleinek, hívták őket, költözzenek Marosludasra, de ők tiltakoztak. Édesapja elhunyt, s csak az lett a vége, hogy a nagymama ide költözött. A család egyben volt, de időközben a gyerekek kiröpültek a családi fészekből. A nagyobbik lányuk Szatmáron van, kinetoterapeuta, a kisebbik Kolozsváron másodéves kommunikáció szakon. 

– Reménykedem, hogy a kisebbik lányunk kedvet kap, és visszajön folytatni a családi vállalkozást. Ezt kimondottan csak családilag lehet csinálni. Távirányítóval nem lehet működtetni!

2007-ben kft.-t hoztunk létre, és mindent beleadtunk. A lányok Kolozsvárra, a Református Kollégiumba kerültek. Úgy döntöttünk, hogy ott jobb lesz, mert Ludason, szórványban nehéz magyarnak nevelni a gyerekeket. Senki se értsen félre, nincs rossz véleményem, szülővárosom, nagyon jól vagyunk, soha egy rossz szóval sem illettek, de amit a református kollégiumban kaptak, azt máshol nem kaphatták meg, azért csak hála és köszönet jár – mondta Varga Róbert. 

A sütödében jelenleg tizenegyen dolgoznak, hiszen egyre nagyobb a kereslet a termékek iránt. Egy helyi iskolának szállítanak, de Tordán is nyitottak egy munkapontot, ahol ugyanazokat a termékeket sütik, mint Ludason. Azaz: lepényeket, sós túróst, káposztást, édesekből pánkót, darázsfészket, almás rétest, tehéntúrós, ordás buktát – hála a Theréziának, télen is van finom ordájuk, s nem csak, mert minden termékük kitűnő! A termelőktől is vásárolnak, de a termelők nem értik meg, hogy minőségi termék kell.

Fogyasztók állítják, ilyen finom lepények, pánkók, mint itt, sehol sem kaphatók! Ezért is érdemes megszakítani az utat, s vásárolni belőlük. Nem túlzás, még a menetrend szerinti kisbuszok sofőrjei is megállnak, s illatozó lepényekkel folytatják az utat. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése