kedd, október 23, 2018

7200 hektáron termett répát dolgoz fel a cukorgyár

A francia tulajdonban levő Tereos cukorgyárban szeptember 12-én kezdték a répa feldolgozását, korábban, mint az előző években. Ezt az időjárás és egyes övezetekben a répagyökér fejlettsége tette indokolttá – nyilatkozta lapunknak Luţă Adrian, a gyár helyettes igazgatója. 

– Idén nagyobb területen, több mint 7200 hektáron termesztettek cukorrépát a gazdák, ami természetesen több feldolgozandó répát jelent. Eddig a terület körülbelül feléről gyűjtötték be a termést. Idén szakaszosan folyik a betakarítás, hogy ne legyen torlódás. Ez a módszer a gazdáknak is megfelel, hiszen a később betakarított répában nagyobb a cukormennyiség. 

– Milyen a répa minősége idén?

– Tekintettel az időjárásra, amikor is tavasszal sok eső, aztán szárazság volt, ami kedvezőtlenül befolyásolta a növény fejlődését, idén nem magas a cukortartalom. A gazdák tudják ezt, hiszen minden egyes kamionszállítmányt megmérnek, mérik a szennyeződést, s elemzik a répa cukortartalmát. Így mindenki tudja, mire számíthat. 

– Milyen az idei átlagtermés? 

– Hektáronként átlag 45 tonna, ez körülbelül azonos az előző évek termésével. Június-júliusban úgy nézett ki, hogy sokkal magasabb lesz az átlaghozam, de végül nem valósult meg.

– A répatermesztés szerződéses alapon működik, a gazdák tudják, mekkora bevételre számíthatnak. Megéri-e cukorrépát termeszteni?

– Szerintünk igen. A répa alapára 30 euró tonnánként, de a gazdák APIA-támogatást is kapnak, ami ezer euró tonnánként. Ezzel nő a gazdák bevétele.

– A cukor kilogrammonkénti ára két lej körüli, sőt ez alá esett. Az ár mennyire befolyásolja a cukortermelést?

– Világviszonylatban 700 euróról 320 euróra esett vissza a cukor tonnánkénti ára. Ezt mi, sajnos, nem befolyásolhatjuk, viszont annyit mondhatunk, hogy ezzel mindenki veszít. Ha megnézzük, hogy átlagban egy család havonta két kilo-gramm cukrot fogyaszt, azt jelenti, hogy nyolc lej helyett négy lejt fizet a két kilóért. Ez nem jelentős megtakarítás, amikor például cigarettára ennél jóval nagyobb összegeket adnak ki. Viszont az ár csökkenése kedvezőtlenül befolyásolja az egész iparágat. De erről nem mi, hanem mások döntenek. 

– Voltak-e beruházások a gyárban az elmúlt időben?

– Beruházás mindig van, célja a kapacitás növelése.

– Szeptember első felében kezdtek, mikor fejezik be a munkát?

– Körülbelül december közepén, addig teljes gőzzel dolgozunk, 180 munkással. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése