kedd, október 23, 2018

Magyar ház és ifjúsági park

Kis István, a város alpolgármestere a város magyarságának legidőszerűbb ügyéről, a magyar ház építésének előkészületeiről, az ifjúsági parkban folyó nagyszabású munkáról számolt be lapunknak. 

A projekt megvalósítását a Marosludasért Kulturális Egyesület vállalta fel, amihez 20,2 millió forintos anyagi támogatást kaptak a magyar államtól. Egyelőre egy 1750 négyzetméteres telket vásároltak az Epres utcában, ahová a házat tervezik építeni. A tervezési szakaszt az építés engedélyeztetése követi. Az építkezés elkezdése az időjárástól is függ, azonban december 31-ig az épületnek pirosban állnia kell. 

A város másik nagyszabású terve a Maros-híd melletti 2,5 hektáros ifjúsági park átalakítása és korszerűsítése, amit uniós projekt keretében valósítanak meg. A terv értéke 5,4 millió lej, amihez hozzáadódik az 1,04 millió lejes héa. Jelenleg a földmunkák folynak, a kivitelező a MAPCOM marosvásárhelyi cég. A szabadidőközpontban zöldövezet, sétányok, sportpályák lesznek, 2019 decemberére kell elkészülni vele. 

Ami az utak, utcák aszfaltozását illeti, a Maros és a Crângului utcák kaptak új aszfaltburkolatot, s felújították az Asztalos utcát. Cristian Moldovan polgármester pár nappal ezelőtt 4,6 kilométernyi marosgezsei út aszfaltozására írt alá szerződést a kormánynál. 

Mivel a település mellett haladó autópálya építése szükségessé tette, módosul a cintosi, magyarbükkösi és magyarózdi út nyomvonala, pontosabban a ludasi letérőt körülbelül egy kilométerrel arrébb, Marosgezse határába költöztetik, így az említett településeket körülbelül egy kilométerrel hosszabb úton lehet majd elérni. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése