kedd, október 23, 2018

Hajdúnánásiak Ludason

Az elmúlt hét végén a hajdúnánási általános iskola csoportját fogadta a Marosludasi 1-es Számú Általános Iskola. Erről Aszalos Rozália vallás- és zenetanár, az iskola aligazgatója számolt be. 

Március 15-én ötven marosludasi gyermek látogatott el Hajdúnánásra, ott ünnepelték a nemzeti ünnepet. Ez azért is volt fontos, hogy a szórványban élő gyerekek láthassák, érezhessék, hogyan kell ünnepelni, hiszen érzékelhető a beolvadási hajlam. Most 1956. október 23-a alkalmából a magyaroszágiak érkeztek a településre, akiket a református gyülekezeti központban szállásoltak el. Pénteken gulyásozás, „összerázó” volt, szombaton a tordai hasadékhoz, majd a helyi cukorgyárba látogattak el. 

– Mi úgy gondoljuk, hogy rendezvényekkel, eseményekkel, kirándulásokkal vonzóvá kell tennünk a magyar iskolát, hogy a magyar szülők ne írassák román tagozatra a gyermeküket, hiszen minden gyermeknek a saját közösségében van a legjobb helye és fejlődési lehetősége. A magyarországi, hajdúnánási kapcsolatot Ambrus Melinda, a III. osztály tanítónője ápolja, neki köszönhető, hogy kialakult ez a határon átívelő baráti kötelék – fűzte hozzá az aligazgatónő. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése