szombat, május 11, 2019

Épül a magyar ház

Az Epres utcában jó ütemben haladnak a munkálatok, épül a magyar ház. Ezzel a marosludasi magyar  közösség régi álma valósul meg.  A projekt megvalósításához az egyesület 20,3 millió forint  anyagi támogatást kapott a magyar államtól. Első lépésként egy 1750 négyzetméteres telket vásároltak az Epres utcában, ahol az alap elkészült már. Az Epres utcai építőtelepen Székely Zoltánnal, a Marosludasért Egyesület elnökével beszélgettünk.

– Januárra kaptuk meg az építési engedélyt, egy hónapja fogtunk neki az építkezésnek, megépült az alap, következik a fedőlap, a víz- és csatornarendszer. Eddig 150 ezer lejt költöttünk el az építkezésre, a 17,5 ár telek 90 ezer lejbe került. A terv elkészítése is nagy összeget emésztett fel. A magyar államtól kapott anyagi támogatásét ezzel el is költöttük.   Az emeletesre tervezett magyar ház alapterülete 430 négyzetméter. A földszinten lesz egy nagyterem, amelyet főként a táncosok fognak használni próbateremként, itt lesznek az öltözők, a mosdók, a Hajdina, a Marosludasért Egyesület és az RMDSZ irodái. Fent az emeleten vendégszobák lesznek, ott szállásoljuk el a városba érkező vendégeinket. Tervezzük, hogy a telek szomszédságában további 10 ár területet vásároljunk meg, mert így sokkal nagyobb terünk lenne a közösségi tér, játszótér  kialakítására – fogalmazott Székely Zoltán, a Marosludasért Kulturális Egyesület elnöke, a helyi technológiai líceum aligazgatója. 

A kivitelező a helyi Polimer Montaj Kft., melyet Molnár Jenő vezet. 

Kérdésünkre, hogy mennyi pénzre lesz szükség az épület befejezésére, az elnök csak hozzávetőleges adatot tudott mondani, hiszen a végső összeg általában több szokott lenni a tervezettnél. A folytatáshoz további támogatásra van szükség, amelyhez reményeik szerint a magyar állam ezután is hozzájárul. 

– A marosludasi magyarok  példamutatóan járultak hozzá a terv kivitelezéséhez.  Külön megemlíteném Kali Tündét,  a Szekeres tanárházaspárt, a Marosludasért Kulturális  Egyesület tagjait, akik külön támogatással segítettek. Az alapító tagok: Czirmay Csaba Levente református lelkipásztor, Kali Barna andrássytelepi református lelkész, Ambrus Vilmos római katolikus esperes, Kis István alpolgármester, Kovács  Zsuzsanna tanárnő, Tóth Sándor tanár, aki a cenzori tevékenységet látja el, Aszalós Rozália tanárnő, valamint  jómagam. A csapat szívvel-lélekkel teszi a dolgát az ügy érdekében. Ezenkívül megemlítem, hogy több mint nyolcvan marosludasi ajánlotta fel erre a célra adója  2 százalékát – tájékoztatott az elnök. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése