szombat, május 11, 2019

Szűk költségvetésből a lehető legtöbbet

Városszerte több ponton építkeznek, a gazdaság fellendülése lépten-nyomon tetten érhető. Szállodát, tömbházakat építenek, korszerűsítik az ifjúsági parkot, a város mellett épül az autópálya.  A helyi tanács április 15-én fogadta el a  költségvetést, idén kevesebb pénzből, 34,6 millió lejből gazdálkodhat 
a város – tájékoztatott Kis István,  Marosludas alpolgármestere. 

– A költségvetésből 24,8 millió lejt fordítunk a hivatal működésére  és  9,7 millió lejt fejlesztésre. Ennek az összegnek a java részét – 7,7 millió lejt, ami uniós forrásból származik –  az ifjúsági park felújítására szánjuk. A költségvetésben szereplő további  2 millió lejből gazdálkodhatunk, ami korlátozott lehetőséget biztosít. Ebből az összegből fizetjük a felvett hitelek részleteit, biztosítjuk a tanintézetek számára a szociális juttatásokat és az ösztöndíjakat, valamint a  rohammentő szolgálat működését. Az önkormányzat idén is felvállalja a  városnapok, a magyar napok, a nemzeti ünnepek megszervezését. Az összeg legnagyobb részét területrendezésre fordítjuk, 100 ezer lejt járdák felújítására, ugyanennyit aszfaltozásra,  150-150 ezer lejt útjavításra, illetve kövezésre.  Idén 600 méter utat kell leaszfaltozni Gezsénél, amire pályázati lehetőség nem volt, hiszen Gezse – és Andrássytelep is – közigazgatásilag a város részeként és nem önálló településként van számon tartva.
– Hogy áll az autópálya építése a város körül? – kérdeztük az alpolgármestert. Elmondta, hogy Ludasnak nem lesz  le- és felhajtója az autópályára csak Maroskecénél, ami nem jelent gondot a városlakóknak, viszont az igen, hogy a nehézgépjármű-forgalomtól nem mentesül a város. Azoknak  a nehézgépjárműveknek, amelyek az ipari övezetbe tartanak és onnan távoznak, továbbra is át kell haladniuk a városon, ami már-már elviselhetetlen zajjal, dübörgéssel és a gyalogosokra veszéllyel jár az átkelőhelyeken.

– Ha Marosludas megkapná az engedélyt  – amiért az önkormányzat és  személy szerint a polgármester nagyon keményen lobbizik  – arra, hogy a cukorgyár mellett egy bekötőút épüljön az E60-as és az ipari telep között, az lenne a legjobb megoldás, hiszen a tehergépkocsi-forgalom erre az útra terelődne, s a város központjában megszűnne vagy jelentősen csökkenne a kamionforgalom. Ez nagyon fontos lenne a városnak, hiszen az ipari zóna nagyon  fejlődik, egyre több cég működik itt, s gazdasági szempontból nagyon is indokolt az út megépítése, amihez a  Maroson átívelő híd megépítésére is  szükség lesz. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése