szombat, május 11, 2019

Paradicsomos a háztájiban

Farkas György és felesége évek óta termeszt paradicsomot a háztájiban felállított fóliasátrakban. Három éve kapcsolódtak be a romániai paradicsomprogramba, ami a hazai paradicsomtermelés fellendítését célozza meg. A vállalkozásról és az eredményekről Farkas Erzsébet beszélt, ugyanis férje ottjártunkkor is a piacon volt.  

Összesen tíz ár területen három fóliasátor  áll. Legalább ennyi területen  kell paradicsomot termeszteni ahhoz, hogy termelőként megkapják a 3000 eurós állami támogatást a romániai paradicsomtermelő program keretében. Kora tavasszal a palánta  nevelésével kezdik. Ezzel a saját termelésű palántával ültetik be a fóliasátrakat,  a fölösleget piacon értékesítik. A fóliasátrakban felkötözött, szép fejlett paradicsomtöveket láttunk, már virágoztak. A földet fekete nejlonfóliával borították, a fekete fólia alatt a tövek a csepegtetőrendszeren  keresztül kapják a vizet, mindig annyit, amennyire szükség van. 

– Tizenöt éve foglalkozunk kertészkedéssel. Szatmárról költöztünk ide,  odavalósi vagyok. A forradalomkor jöttünk ide, munkát nem találtam,  akkoriban minden vállalat megszűnt, s elkezdtünk kertészkedni. Nem a szakmánk, ugyanis én a varrodában, a férjem az Unióban dolgozott – mondja Farkas Erzsébet. Rátérve a paradicsomtermesztésre, elárulta, hogy az  aphen és a pink rock fajtákat termesztik, amelyek kissé  rózsaszínes és nagyon ízletes paradicsomok.  Mindkét fajta egészen őszig terem. A tavaly decemberben szedték ki az utolsó töveket,  még szilveszterkor is volt paradicsomuk.
– Nagyon sok munka van vele. A férjem délelőtt a piacon van, délután pedig a fóliasátorban dolgozik. A termést a ludasi, a marosújvári és az aranyosgyéresi piacon értékesítjük. Megéri vele foglalkozni,  mert annak ellenére, hogy sok a kiadás, megtérül a munka. Ötszáz mag (egy csomag) 340 lejbe kerül. A hibrid magok nagyon drágák, de a termés nagyon jól eladható. 
A Farkas családban  egy lány és két fiú nőtt fel. A lányuk Marosszentgyörgyön él, tanárnő, három kislány édesanyja.  A fiúk – Farkas György és Farkas Balázs – még nincsenek megnősülve. Az egyik Chicagóban él,  a kisebbik is ott végezte az egyetemet,  Budapestre költözött, bankszakemberként dolgozik. 

Forrás: Népujság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése