csütörtök, április 06, 2023

Virágvasárnapi konfirmáció

A Marosludasi Református Egyházközségben kilenc ifjú konfirmált virágvasárnap. A hagyománnyal nem szakított a gyülekezet, annak ellenére, hogy több helyen májusra, a pünkösdi időszakra halasztották az ünnepi eseményt. A konfirmáció kapcsán Czirmay Csaba Leventével, a gyülekezet lelkipásztorával, a Marosi Református Egyházmegye esperesével beszélgettünk. 

– Hosszú éveken át tíz fölött volt a konfirmálók száma, de úgy néz ki, hogy ismét egy küszöbhöz érkeztünk, tíz alá csökkent a számuk. Jövőre heten lesznek. Amikor lelkészként 1999-ben Marosludasra kerültem, harmincnál több konfirmandusunk volt. Nem azért vannak kevesen, mert elmulasztják a konfirmálást, hanem azért, mert nincs gyerek. Évente egy-két gyermek marad ki, főleg vegyes házasságból származók. Tehát nem az a gond, hogy nem akarnak konfirmálni. Sajnos, létszámhiánnyal küzdenek az iskolában is. S az iskolába nem csak a marosludasiak járnak, hanem a környező településekről is ingáznak. Érdekes módon, az óvodák teljes létszámmal működnek, most négy óvodai csoport van. Tavaly létre kellett hozni még egy csoportot, mert a telepi és a „belvárosi” református új óvoda nem volt elég – mondta az esperes.

Az elhintett mag kikel

– Sok helyen – főleg Marosvásárhelyen – áttértek a hároméves felkészítő időszakra, és így kilencedikes korukban konfirmálnak az ifjak. A kánon követelése azonban, hogy az ifjak 14 éves korban konfirmáljanak, mi ehhez tartjuk magunkat. Konfirmáció előtt kétéves előkészítő van, hetente kétszer. Első évben többnyire egyszerűbb, közérthetőbb, egyházszervezettel kapcsolatos és bibliaismereti kérdéseket tanítunk. A nehezebb rész, a Heidelbergi káté marad a második évre. Abban reménykedünk, hogy az elhintett mag előbb-utóbb kikel. Nálunk virágvasárnap van a kikérdezés, az ünnepélyes fogadalomtétel, az ifjak megáldása és az úrvacsora. Az úrvacsorát az egész gyülekezetnek kiszolgáltattuk – magyarázta Czirmay Csaba Levente lelkipásztor. 

Az egyház legnagyobb kihívása a fiatalok „megtartása”

– A legnagyobb probléma, hogy az 1600-as létszámú gyülekezetből nagyon sok fiatal külföldön dolgozik. Nem Marosludason élnek, de itt vannak nyilvántartva. Magyarországtól Angliáig, Spanyolországtól New Yorkig mindenütt vannak híveink. Van egy gyülekezeti Facebook-csoportunk – hat-hétszáz közötti a tagok száma –, ahol online közvetítjük az istentiszteleteket, és ott osztunk meg gyülekezeti híreket, eseményeket. Az egyház legnagyobb kihívása a fiatalok megtartása, erre nincs recept. Évtizedek óta azt tapasztaljuk, hogy konfirmáció után a fiatalok nagy része „felszívódik” – mondta a gyülekezet lelkésze. 

 Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése