csütörtök, április 06, 2023

Marosludason újrahasznosítják a zöldhulladékot

Darálógépet vásárolnak

Múlt héten szeles, hideg, esős időben jártunk a városban, de nagyon jó és hasznos bemutatóra csöppentünk a helyi szennyvíztisztító állomás melletti téren, ahol temérdek száraz ág, zöld növényi hulladék van felhalmozva. Mint mondták, ez a mennyiség fél év „termése”. A szerves hulladékot a kapu, a ház elé, a tömbház mellé rakják ki a lakók, innen szállítja el az önkormányzat. Elégetni nem lehet, mert büntetés jár érte. Ezért az önkormányzatnak kell megoldást találnia, hogy feldolgozza az összegyűjtött zöld típusú hulladékot. 

Mit kezdjenek vele? Erre a kérdésre ajánlott megoldást egy kolozsvári cég, a ProCompost az önkormányzat számára. A vállalkozás a zöldhulladék feldolgozására alkalmas gépek forgalmazására szakosodott. A helyszínen bemutatták, hogyan működnek a daráló- és szecskázógépek, s hogyan válik a hulladékból aprított massza, amit különféle módon lehet felhasználni. Préselve tüzelőnek, illetve talajjavítóként komposztnak vagy mulcsnak. 

Előny, hogy a darálók mozgathatók, saját kerekükön lehet egyik helyről a másikra gurítani őket, kapacitásuk óránként 7-10 köbméter hulladék. 

– A darálók megvásárolhatók vagy bérbe vehetők. Először bérelnénk a gépeket. Mivel egy komoly daráló 100 ezer euróba kerül, több önkormányzat társulna, és közösen vásárolná meg. 

Nincs mit kezdeni a sok faággal, szerves hulladékkal. Arra gondoltunk, hogy hasznosítjuk, az őrleményt összepréseljük, és pelletként használjuk fel, amivel a városi kertészet üvegházait fűtenénk – mondta az alpolgármester, akivel a helyszínen láthattuk, hogyan működnek az óriási darálók. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése