csütörtök, április 06, 2023

Találtak kivitelezőt a Maros-híd felújítására

Hogy mennyire fontos egy híd felújítása, azt a híradásokban egyre gyakoribb katasztrófákból is lemérhetjük, hiszen egyre-másra dőlnek össze a folyókon átívelő hidak. A város két részét összekötő, 180 méter hosszú Maros-hidat 50 éve építették, azóta kisebb javítások voltak rajta, de teljes strukturális felújításon nem esett át. Az általános javítást régóta tervezik, ám a munkálatokra eddig nem találtak kivitelezőt. 

– Harmadik nekifutásra, azaz a harmadik pályázati kiírásra jelentkezett egy cég, amely vállalja a rendkívül komplex munkát, amit az Országos Beruházási Alapon keresztül finanszíroznak. Mivel Ludason ez az egyetlen Maroson átívelő híd, az egyik városrészből a másikba csak itt lehet átjutni, forgalomkorlátozásra kell számítani, ugyanis a sávokat felváltva fogják javítani. Az önkormányzatot kérték, oldják meg a közlekedést, építsenek ideiglenes hidat, de ezt nem tehetik, mert nincs ahová – tájékoztatott Kis István alpolgármester. A beruházás értéke több mint 8,7 millió lej (héa nélkül), ez a tervet, a műszaki felügyeletet és a munkálatokat foglalja magába. 

Fehér megyei cég újítja fel a művelődési házat

A művelődési ház felújítása és átalakítása is sokat váratott magára. Végül egy Fehér megyei cég vállalta az épület átalakítását és felújítását. Tekintettel arra, hogy az ingatlan nem előadóteremnek, hanem – nagy ablakokkal – inkább gyűlésteremnek épült, színházi előadásokra, koncertekre nemigen volt alkalmas. 

– A felújítási tervet egy szatmári cég készítette, s amint a látványtervből kiderül, egy igen korszerűen felszerelt művelődési ház lesz a végeredmény, amiben előadóterem, könyvtár, próbaterem és gyűlésterem is lesz – mondta az alpolgármester. 

A város tiszta, a szemetet rendszeresen elszállítják 

Tavaly októberben a Ecolect közösségi társulás a szentpáli 1-es zónához tartozó települések háztartási hulladékának összegyűjtését és elszállítását a mezőcsávási Bissdog Kft.-re bízta. Radnót és Nyárádtő mellett Marosludas a harmadik város ebben a zónában. Az aláírt szolgáltatói szerződés több mint 9,2 millió lej (héa nélkül).

– A város tiszta, elégedettek vagyunk a szolgáltatóval. Nincs olyan nap, hogy ne szállítsák el a szemetet. Az önkormányzat felügyeli a munkájukat, s bármilyen lakossági panasz érkezik, azonnal intézkedünk. Voltak olyan utcák, ahová a nagy szemeteskocsival nem tudtak bemenni, de a panaszt követően a következő fordulónál már kis autóval gyűjtötték össze a szemetet. Jól működik a szelektív hulladékgyűjtés is. Külön gyűjtik a műanyag palackokat és a sörösdobozokat, külön a kartont és a papírt. A hónap utolsó szombatján szállítják el az üveghulladékot. Az önkormányzat feladata a szerves hulladék összegyűjtése. Az építkezésből származó törmeléket is az önkormányzat szállítja el a saját költségén.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése