kedd, szeptember 23, 2014

15 éves a Hajdina

November 9-én megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli a ludasi Hajdina néptáncegyüttes, melyet Tóth Sándor vezet. A Hajdinában több ezer gyerek „fordult meg”, hogy népi táncot, népi kultúrát tanuljon.

Annak idején 24 gyerekkel, fiatallal kezdtek, mára azonban három csoport működik: a Hajdina 22 gyerekkel és fiatallal, a Pohánka, a középcsoport 18 elemi iskolás gyermekkel, a Tatárka a legkisebb gyerekekkel. Ebben is 18-an táncolnak. A Haricska együttesben három harmadikos gyerek, két tanárnő és további két felnőtt muzsikál.
A Hajdina évente 30-40 fellépést tudhat magáénak, felkéréseknek tesznek eleget Maros, Hargita, Kolozs, Beszterce megyében, továbbá külföldön is. Felléptek a testvértelepüléseken, a vajdasági Ludason, Magyarországon, a kárpátaljai Tégláson. Több táborban vettek részt, ahol előadást is tartottak.
Az együttesnek az évek során több oktatója volt: Iszlai Camil Zsolt, Kiss Szilárd, Dóka Sándor, Magyar Andrea, Füzesi Albert, Csatlós Csaba, Both Zsuzsa és József, jelenleg Kásler Magda és Farkas Sándor Csaba végzik az oktatói munkát.
A Hajdina december 13-án, Luca napján a helyi művelődési házban délután 4 órakor kezdődő fellépéssel ünnepli az évfordulót. Előadásuk címe: Angyalok hirdeték. Ebben adventi és karácsonyi népszokásokat mutatnak be.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése