hétfő, szeptember 22, 2014

Átállt Marosludas polgármestere – megköszönte a gyorssegélyt

Két nappal azután, hogy gyorssegélyt kapott a kormánytól, Marosludas liberális polgármestere átállt a szociáldemokraták táborába. A PNL megyei vezetője szerint elveszíti mandátumát. De ez nem olyan biztos.

Néhány nap alatt „megfordult a világ” Marosludason: Maros megye ötödik legnagyobb településének elöljárója, a PNL-s Cristian Moldovan pénteken, szeptember 19-én bejelentette, hogy távozik a pártból és ezután a Szociáldemokrata Párt (PSD) égisze alatt politizál és vezeti a várost, mert szerinte ez „hasznos lesz a város szempontjából”. Történt ez azután, hogy a szerdai, szeptember 17-ei kormányülésen – az ország további tíz településével egyetemben – gyorssegélyt szavaztak meg, hogy így elkerüljék a fizetésképtelenné válásukat. Az állami tartalékalapból nyújtott sürgős anyagi segítségre az elmaradt számlák kifizetése miatt volt szükség. Maros megyéből egyedül Marosludas szerepelt a listán, 1,9 millió lejt kapott.

Cristian Moldovan a 2012-es helyhatósági választásokon a PNL és a PSD által létrehozott USL színeiben nyert mandátumot, azóta pedig – mint ismert – a PNL a PDL-vel kötött megállapodást és egyesült. Az elöljáró mostani gesztusát azzal indokolta, hogy nem „csaphatja be a választókat”, nem élhet vissza a bizalmukkal. „Úgy döntöttem, hogy a volt USL által megjelölt úton haladok tovább, helyi és megyei szinten is. Nem okozhatok csalódást azoknak a ludasiaknak, akik 2012-ben tömegesen az USL-re szavaztak. A jó dolgokat folytatni kell, ezért döntöttem a PSD mellett, és a 2016-os választásokon valószínűleg a szociáldemokraták színeiben jelöltetem magam” – nyilatkozta a PNL marosludasi szervezetének elnöki tisztségét is betöltő városvezető a Radio Transilvania marosludasi stúdiójának.

A liberálisok megyei elnöke, Ciprian Dobre úgy véli, a polgármester távozása veszteség a párt számára, és el fogja veszíteni a mandátumát. „A távozások, átállások jelét Victor Ponta adta meg, amikor elkezdődött a helyi választott tisztségviselők zsarolása. A romániai helyi képviselők megalázása. Sajnálom elsősorban, hogy távozott, másodsorban pedig, mert el fogja veszíteni a mandátumát” – mondta a sajtónak Ciprian Dobre. A nemrég heves vitákat kiváltott – és a képviselőház által leszavazott – politikai vándorlási törvény azonban bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi az átállást anélkül, hogy az illető polgármester elveszítené mandátumát. A jogszabályt sokak szerint pont az ebbe az irányba – az egykori USL-s partner liberálisoktól a PSD-be – történő átállások miatt dolgozták ki.

Forrás: Székelyhon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése