kedd, szeptember 30, 2014

Marosludasi Interjúk: Kovács Levente

Kovács Levente marosludasi zongoraművész új lemeze, amelynek címe "Dream" nemrég készült el, erről és sok másról kérdeztük.

Marosludas Oldala: Megkérlek röviden mutatkozz be az oldal olvasóinak!
Kovács Levente: A nevem Kovács Levente, 44 éves, elvalt és van két fiam, akik 14 és 19 évesek. 5 éves korom óta zongorázom. Ludason születtem, itt kezdtem el a zongora tanulását, majd Marosvásárhelyen végeztem a zeneiskolát zongora szakon. Főiskolai tanulmányaimat Magyarországon végeztem pedagógia szakon. A Gyömrői Általános Iskola és speciális Iskolánál dolgoztam 5 évig, ahol zeneszakkört vezettem és számos országos és nemzetközi fesztiválon részt vettem. 2008-ban költöztem haza Ludasra, ahol ugyan abban az évben, 2008-ban kezdtem a zongoraoktatást majd 2013-ban Radnóton is.

M.O.: Mivel készültél meglepni közönségedet ? 
K.L.: Az új lemezemmel, amelynek címe "Dream".  A rajta levő dalok az emberek lelkéhez szolnak, különböző mondanivalóval rendelkeznek. A cél az, hogy megérintse az emberek lelkét.

M.O.: Hol leled az inspirációt amikor zenét komponálsz ?
K.L.: Mindenhol és sehol. A dalok csak egyszerűen jönnek, én eljátszom, leírom és a hallgatóknak átadom. Nem az enyémek, én eszköznek tartom magam, aki által az emberekhez eljut a zene.

M.O.: Kivel kollaboráltál az új lemezed megalkotásakor ?
K.L.: A lemezen és a borítón levő kép és a design Marius Popa mesterműve, a felvétel Kovács Norbert stúdiója réven készült el és a pénzügyi háttér a Hirschmann Románia, Roman Virgil igazgató segítségével lett biztosítva. Továbbá két diákommal, a 13 éves Cotta Bogdan-nal és a 14 éves Coman Adela-val működtem együtt.

M.O.: Mennyire könnyű / nehéz egy lemezt kiadni? 
K.L.: Nehezebb mint hittem, tavaszra terveztük a kiadását, de késtünk mert sok volt a munka. A legnehezebb az anyagi háttér megteremtése volt.  

M.O.: Hogyan szeretnéd promoválni az új lemezedet?
K.L.: A médián keresztül (rádió, Tv, Internet, írott sajtó) és élőben a lemezbemutató koncerteken. Tavaly több koncertem volt, Segesváron a várban, Marosludason játszottam a két neves zongoristával, Corina Răducan-nal és Eugen Dumitrescu-val, azután Ludason egy új és különleges élményt nyújtottam közönségemnek az "Improvise" koncerten. A jövőben szeretném a gyerekeket is bevonni a projektekbe. A lemezen helyet kapott két gyerek munkája, Cotta Bogdan (13 éves Marosludasról)  egy saját dallal szerepel a lemezen a 3.-ik helyen, az 5.-ik dalnál meg Coman Adela (14 éves Radnótról) kísér zongorán.
Készülünk egy erdélyi turnéra is, "THE ROSE" címmel, Segesvár, Nagyszeben, Szászrégen,  Arad, Temesvár, Nagyvárad van tervbe véve, most gőzerővel dolgozunk ezen a projekten, de ehhez is meg kell teremteni az anyagi fedezetet. Ezúton is megszeretném köszönni a HIRSCHMANN cégnek a támogatásukat, ami nélkül a lemez nem lenne és köszönöm Simon Attila szobrászművésznek is a sok segítséget.

M.O.: Tapasztaltaid szerint hogyan reagál a marosludasi közönség erre a zenei műfajra?
K.L.:  Úgy tapasztaltam, hogy Marosludason elég nagyszámú klasszikus zenét kedvelő közönség létezik, akik értékelik dalaimat és ez ad lendületet ahhoz, hogy tovább folytassam ezt a munkát.

M.O.: Honnan vásárolható meg az új lemezed ? 
K.L.: A lemez nálam vásárolható meg, a lemezbemutatókon, a 0758-488746 és 0724-263855 telefonszámokon vagy a kovacslevi77@gmail.com e-mail címen

M.O.: Mi a véleményed a marosludasi kulturális életről?
K.L.: A ludasi kulturális élet szerintem rossz színvonalon van, az embereknek már nagyon régen nem volt részük minőségi, színvonalas zenei előadásokban és koncertekben, ezt próbáltuk megváltoztatni.

M.O.: Mennyire támogatja a marosludasi városvezetés a kulturális projekteket, mit lehetne javítani ezen ?
K.L.: Ami a támogatást illeti az sem teljesen megfelelő, nincs támogatva az innováció, a gyerekek zenei fejlődésével többet kellene foglalkozni és anyagilag is támogatni ezt.

Egy kis ízelítő Kovács Levente "Dream" lemezéről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése