szerda, február 23, 2022

A kert „termése”: jó minőségű tökmagolaj

A marosludasi Szász Miklós amolyan ezermester, aminek nekikezd, azt tökéletesen elvégzi. Többféle vállalkozása van, egyebek mellett tökmagot termel, s ebből tökmagolajat állít elő. Földjeit, a ház melletti óriási kertet, a határon levő földeket nem hagyja műveletlenül, olyasmit termel, amire van kereslet.

– Honnan származik az ötlet, hogy maghéj nélküli tököt termeljen? – kérdeztük a gazdát.

– Bádogos vállalkozó vagyok, van egy műhelyünk a városban. De ott vannak a földek, ezeket meg kell dolgozni. Kukoricát nem termelek, mert nincs kereslet rá, álla-tokat nem tartunk. Valaminek neki kellett fogni. Próbáltuk a fokhagymát, nem termett meg. Megpróbáltuk a maghéj nélküli tököt, s ez nagyon szépen termett, mert kedvező számára a talaj. A magot Ausztriából hozza a vejem. Styria fajta olajtök. Próbáltuk, hogy az általunk termelt magot a másik évben elvessük. Kibújik, de nem lesz jó termés. A harmadik évben már héja lesz a magnak. Tehát minden évben friss vetőmagot kell hozni, hogy megfelelő termést érjünk el. Hét éve kezdtem el ennek a töknek a termesztését, először kisebb mennyiségben, mert nem volt segítségem. Most van, így többet termelünk. Megjegyzem, nagyon sok a munka vele. 

– Hogyan lesz a tökből olaj? Milyen technológiát alkalmaznak? 

– A tököt kettévágjuk, a magot kézzel kiszedjük, megmossuk, és pár nap alatt kiszárítjuk. Utána jön a szárítás második szakasza, ami több időbe telik. Ez meleg helyiségben történik, azt kell elérni, hogy a mag nedvességtartalma 7-8 százalékra csökkenjen. Ezt azért fontos betartani, mert csak így lehet jól kipréselni. Ha nagyon kiszárad a tökmag, nem viszi a prés, darabokra töri.

– Milyen prést használ a tökmagolaj kinyeréséhez?

– Van egy csigás gépem, ez jó, csak nincs szaporája. Van egy más típusú, szintén hidegen préselő, 20 tonna erejű présem. Másfél kilogramm tökmag fér bele, két óra alatt préseli ki ezt a mennyiséget. Nem melegszik fel, és nagyon tiszta olajat enged. A magot annyira összepréseli, hogy a végén porszerű, olívazöld száraz anyag keletkezik, olyan, mint a liszt. 

– Mennyi olajat lehet kipréselni a tökmagból?

– Hidegpréselési technológiával 10 kg tökmagból 3,5 liter olajat nyerek. Vannak más technológiák is, például megdarálják a magot, felöntik sós vízzel, felfőzik, így 4-4,5 liter olajat is nyerhetnek. De én a minőség érdekében kitartok a hidegen préselés mellett.

– Mikor időszerű kipréselni a tökmagot?

– Ez a kereslettől függ. Igaz, a magot nehéz tárolni, ezért a szárítás után folyamatosan préselünk, hiszen az olaj jobban tárolható. Hűvös, sötét helyen másfél év után sincs semmi baja. 

– Mire ajánlatos használni a tökmagolajat? 

– Nagyon sok mindenre használják. Étkezésre is, de főként orvosságként. Jótékony hatása van a haj- és bőrápolásban, serkenti az agyműködést, jó a szív- és érrendszeri betegségek ellen, a felfázás és gyulladás ellen, terhesség idején kifejezetten jó a fogyasztása, megelőzi a prosztatagondokat, az érelmeszesedést, erősíti az immunrendszert, enyhíti a menopauza tüneteit, hozzájárul a mentális egészséghez, az alvászavarok, a depresszió kiküszöböléséhez s nem utolsósorban jótékony hatása van az emésztésre. Gyerekeknél féreghajtónak használják. 

– Hogyan történik az értékesítés? Mennyibe kerül ez az „orvosság”?

– Elsősorban az ismeretségi körben vásárolnak, de az interneten is megtalálható a termék. Tavaly nagy tételben 80 lejért adtuk literét, idén 100 lejt kérünk érte. Sajnos, megvan a hamis termékek konkurenciája. Gyenge minőségű, felhígított termékek kerülnek jobb áron a piacra. A mi olajunk garantáltan jó minőségű, olyan sűrű, mint a kocsonya.

– Mire használják a préselés után maradó lisztet? 

– Fűszerként használható. Salátákat, húsokat lehet ízesíteni, meghinteni vele. Nagyon jó ízt ad az ételnek. 

– Megéri ezzel foglalkozni, megtérül a befektetett munka? 

– Igen. Igaz, jobban menne, ha többet fektetnénk be, s reklámoznánk is a termékeket. De ezt nem tesszük, mert más vállalkozásunk is van, s nagyobb léptékben megterhelő lenne. Remélem, a család fiatal tagjai átveszik a vállalkozást, és folytatják a tökmagolaj-készítést – mondta Szász Miklós marosludasi vállalkozó, aki fűszerpaprika-termelőként is ismert. A rendezvényeken általa készített, és saját fűszerekkel, olajokkal fűszerezett ételeknek is híre ment.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése