kedd, február 15, 2022

Felújítás előtt a marosgezsei Bánffy-kastély

Kiköltözik a pszichiátriai osztály

A marosgezsei Bánffy-kastély nem szerepel azon építészeti örökségeink között, amelyek turisztikai vonzerővel bírnak. A romos épület láttán csak következtetni lehet a hajdani arisztokrácia által képviselt igényességre és az életvitelükre. Az örökösök hosszas pereskedés után sem kapták vissza a kastélyt, ami végül az önkormányzat tulajdonába került. Az új tulajdonos szándéka, hogy felújítsa az ingatlant, olyan létesítményt hozzon létre, amely idegenforgalmi vonzerővel bír, annál is inkább, mivel Marosludason egyetlen műemlék épület sincs, ami a város nevezetességének számítana. A kastélyból rövidesen elköltöztetik a betegeket – mondta Kis István, a város alpolgármestere. 

Sokan nem tudják, hol található a gezsei Bánffy-kastély. Marosludasról Kolozsvár irányába haladva baloldalt az E 60-as útról pillantható meg. A helyiek tudják, hogy egykor főúri család lakta az épületet, birtokolta a földeket, gyümölcsösöket, és szép parkot alakított ki a kastély körül. 

– A marosgezsei kastély 1855-60-ban épült, az utolsó tulajdonosa a Bánffy család volt. Báró Bánffy Éva 1995-ben igényelte vissza a birtokot és a kastélyt. A birtokból sikerült visszaszerezni valamit. A bárónő halála után Bánffy Imre lett az örökös, azonban a kastélyt hosszú pereskedés után sem szolgáltatták vissza. Az épület szempontjából szerencse, hogy folyamatosan „lakva” volt, először a kollektív gazdaság irodái székeltek ott, aztán a marosludasi városi kórház pszichiátriai osztályát költöztették oda. Emiatt nincs ma romokban – mint Erdély-szerte megannyi kastély –, nem rongálódott meg annyira, igaz, az egyik bástya megereszkedett, már csak rozoga gerendák tartják – mondta az alpolgármester. 

– Az önkormányzat arra készül, hogy felújítja az épületet. Azelőtt azonban el kell költöztetni a pszichiátriai osztályt. Most körvonalazódni látszik ez. Milyen tervek születtek erre vonatkozóan? 


– Az önkormányzat egy új épületet, egy háromszintes, 30 szobás ingatlant vásárol, már meg is egyezett a tulajdonossal az árban. Az ingatlan a cukorgyár szomszédságában van, teljesen fel van újítva, új a fűtésrendszere, minden szobához fürdőszoba tartozik. Egy nagy ebédlő és irodahelyiségek vannak a földszinten. A tulajdonos munkásszállónak használta. Kikértük az illetékes hatóság véleményét, hogy megfelel-e a célnak, nevezetesen: a kórház pszichiátriai osztályának. Rábólintottak, minden rendben, megfelel a rendeltetésnek. Ami nincs rendben, hogy a város költségvetése rámegy az épületre. A február 10-i tanácsülésen elfogadtuk az évi költségvetést, amely tartalmazza az ingatlan vételárát is, s a következő hetekben megszületik az adásvételi szerződés, s megtörténik a tulajdonjog átadása. Az ingatlan a piaci ár alatt van, a tulajdonos 475 ezer euróért – ez 2,35 millió lejnek felel meg – hajlandó megválni tőle. Így a tavasz folyamán a több mint 40 beteget el kell költöztetni, s így kiürül a kastély.

– Milyen rendeltetést szánnak neki?

– A betegek kiköltöztetésével egy új lehetőség nyílik a kastély életében, mert ahhoz, hogy pályázni lehessen, az ingatlannak üresnek kell lennie. Elkezdtük a dokumentáció előkészítését, hiszen idén vagy jövőben lesznek kiírások uniós alapokra az operatív programban. A művelődési minisztériumhoz is pályázunk, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében nyerjünk támogatást. Azt szeretnénk, hogy Marosludasnak is legyen idegenforgalmi létesítménye, mert soha nem létezett itt történelmi emlékhely, egy olyan nevezetesség, ami idecsábította volna a turistákat. Ez az egyetlen olyan épületünk, ami megtalálható a műemlékek listáján. Reméljük, hogy turisztikai szempontból látványos létesítmény lesz, múzeummal, konferenciateremmel. Gezsét út köti össze Fehér megyével, ahol halastavak, szép szabadidő-övezet található. A két turisztikai célpontot össze lehetne kötni. Ez kialakul. Számunkra – magyar vonatkozásban is – fontos, hogy a kastélyt megmentsük.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése