kedd, február 15, 2022

Új egészségügyi központ

Marosludas központjában egy új egészségügyi központ nyílt a volt Transilvania Bank helyén. Már az ingatlan homlokzata is figyelemfelkeltő, de az igényesség, az esztétikus kivitelezés az épületbe lépve még hangsúlyosabb. Az egészségügyi központot dr. Szabó István kardiológus szakorvos létesítette, ahol jelenleg nyolcféle szakirányú rendelés folyik, bővítve ezzel a város egészségügyi kínálatát. 

Szabó István 2015-ben Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet, s ugyanitt vett részt a kardiológiai rezidensképzésben is. Fiatal orvosként úgy döntött, hogy szülővárosában áll a betegek szolgálatába, hogy minőségi orvosi ellátást kapjanak. 

– Mint minden fiatalban, felmerült a kérdés, képzés után hol helyezkedem el. Főleg kardiológiai szakirányban nehéz Marosvásárhelyen elhelyezkedni, mert sok a kardiológus. Már az egyetemi évek alatt megfogalmazódott bennem, hogy hazatérek Marosludasra, hogy hozzájáruljak az itteni egészségügyi ellátás javításához. Ez a gondolat csírázott ki bennem újra. Az volt a célom, hogy itthon maradok, hogy ne távolodjak el a családtól. Persze, voltak lehetőségek külföldön is, voltak ajánlatok, de kitartottam a szülővárosom mellett, hogy a megszerzett tudást itt kamatoztassam. Közben ügyeleteztem a városi kórházban, ami a sürgősségi ellátást is magába foglalta. Telt az idő, de kardiológusként nem ígérkezett semmi. Ekkor döntöttem el, hogy lépek, saját magam teremtek megfelelő környezetet az orvosi ellátáshoz. Ennek megvalósítása a megfelelő helyiség megtalálásával kezdődött. Végül erre a központi ingatlanra esett a választás, amit előbb bérbe, majd eladásra ajánlottak, s tökéletesen megfelel a rendelőknek. A szívemhez is közel áll ez a hely, hiszen itt nőttem fel, a régi központban. Végül a vásárlás mellett döntöttünk, amit banki segítséggel sikerült megvalósítani – fogalmazott dr. Szabó István.

Bevallotta, először csak kardiológiai rendelésre gondolt, de aztán úgy döntött, hogy bővítik a palettát, s munkalehetőséget ad fiatal szakorvos kollégáknak is. 

Az egészségügyi központban négy rendelő található, mind a négyben két-két szakágban van rendelés. A nyolc szakág: kardiológia, belgyógyászat, ezen belül angiológia, gasztroenterológia, nefrológia, urológia, ortopédia, reumatológia és nutríció. A szakorvosok nagy része Marosvásárhelyről érkezik, olyan fiatal orvosok, akik Szabó doktor évfolyamtársai voltak vagy akikkel szakmai téren jó viszonyt alakított ki. 

– A korszerű rendelők nem működhetnek kellő felszereltség nélkül. 

– A műszerek nagy részét saját forrásból sikerült megvásárolni. Már az egyetemi évek, majd a rezidensévek alatt sokat ügyeleteztem, s a megtakarított pénzt erre fordítottam. Vásároltam egy ultrahangkészüléket, amihez olyan eszközök tartoznak, amivel a szívet, a hasüreget és az ereket lehet vizsgálni. Dr. Tusa Anna belgyógyász kolléganőm egy saját ultrahangkészülékkel dolgozik. A napokban megérkezett egy harmadik is, amely napjaink csúcstechnikáját képviseli. Ezt kimondottan a szívgyógyászatban használom – tájékoztatott dr. Szabó István, aki a gyógyítás mellett tudományos kutatást is végez, s nemsokára megszerzi a doktori címet.

– Beteg van, annak ellenére, hogy új a központ. Az embereknek akkor van bizalmuk hozzánk fordulni, ha mástól hallják, hogy milyen szolgáltatásban volt részük, ha elégedettek az orvosokkal. A legjobb reklám szájról szájra terjed – mondta. 

A közeljövőben újabb fejlesztésekre kerül sor, a központban rövidesen bevezetik a nőgyógyászati rendelést is, ehhez bővítésre is szükség lesz. A szomszédos helyiséget a római katolikus egyháztól fogják bérbe venni. 

Hosszú távon pedig egy kórház létesítése van tervben, hiszen a marosludasiaknak többre, jobbra van szükségük és igényük. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése