kedd, február 15, 2022

Bezár a cukorgyár - Százötvenhárom alkalmazott várja a végszót

A munkások, a cukorrépa-termelők értetlenül állnak a cukorgyár tulajdonosainak döntése előtt, miszerint bezárják a város emblematikus egységét, a 62 éve működő cukorgyárat. A Tereos francia cégcsoport tavaly jelentette be, hogy eladná a gyárat. Mivel nem talált vevőt rá, lehúzza a redőnyt, ezt januárban közölték. Idén már nem kötöttek szerződést a cukorrépa-termelőkkel, ami biztos jele annak, hogy bezár a gyár. Daniel Preda szakszervezeti vezető a jelenlegi helyzetről nyilatkozott lapunknak.

– Az, hogy egy ilyen nagy hagyománnyal rendelkező gyár bezárjon, egy sor hiányosság következménye. Elsősorban a romániai törvények megengedik, hogy külföldi cégek feltétel nélkül vásárolják meg a gyárakat, hogy aztán kényük-kedvük szerint rendelkezzenek felettük, amikor akarják, bezárják. Másodsorban rossz volt a menedzsment, harmadsorban pedig a korszerűsítésbe nem ruháztak be, miközben a Tereos franciaországi gyárai a legkorszerűbb technológiával rendelkeznek. 2013-től 2022-ig folyt a termelés, veszteséget könyveltek el, és nem tettek semmit annak érdekében, hogy fellendítsék a gyárat. Azt sem értem, hogy nem volt profit, miután eladták a cukrot, a malátát és a melaszt. Tehát vagy a rossz menedzsment, vagy a törvényes keretek között végrehajtott pénzügyi manőverek vezettek ide. Bezárják a gyárat, hogy Franciaországból hozzák ide a cukrot! Mi csak vásárlópiacnak vagyunk jók! S ezt a romániai törvények lehetővé teszik. Minket senki sem támogat. Az állam nem lép közbe. 350 cukorrépa-termelő kell más kultúrára átálljon, miközben gépekbe ruháztak be. Egy időben szó esett arról, hogy nyerscukrot importálnak, ennek a finomítására térne rá a gyár. De ezt nem tartom valószínűnek, mert nagyon nagy lenne a szállítási költség – magyarázta a szakszervezeti vezető, aki azt is elmondta, hogy a 153 alkalmazott technikai munkanélküliségi státusban van 75 százalékos bérrel, és nem tudni, ez meddig tart. A gyár kampányban idénymunkásokat alkalmazott, ezeknek az embereknek sem lesz munkájuk ezután. 

– Mi történik a munkásokkal, miután lejár a munkanélküliségi státus?

– A munkaszerződésnek megfelelően az alkalmazottak végkielégítést kapnak, ez hathavi bruttó bérüknek felel meg. A szakszervezet azért harcol, hogy a munkások a lehető legjobb végkielégítést kapják meg, legalább 10-12 bért fizessenek ki nekik. Ez lenne korrekt, hiszen vannak olyan kollégák, akik több mint 30 éve dolgoznak a cukorgyárban. Az ötven év fölötti embereknek nagyon nehéz lesz más munkát találni – fogalmazott Preda, aki elmondta, hogy felvették a kapcsolatot az élelmiszeriparban dolgozók országos szakszervezetével, hogy támogassák a marosludasiakat legalább a végkielégítési alkuban.

A szakszervezeti vezető azt is fájlalja, hogy helyi szinten nem állnak az ügyük mellé, nem ajánlanak nekik megoldást. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése