szerda, február 23, 2022

Autópálya-csomópont lesz Marosludason is?

A már meglévő autópályához szeretnének „hozzáférést kapni” a marosludasiak, akiknek kezdeményezését a megye prefektusa is támogatja. Ez elsősorban azért lenne jó, mert tehermentesítené a város forgalmát.

Amikor több mint tíz évvel ezelőtt elkészült a Maros megyén áthaladó A3-as autópálya terve, akkor Maroskece volt az a szerencsés település, ahova a sztráda csomópontját „rajzolták”. Ez a község 8 kilométerre van Marosludastól. A ludasiak már akkor kérték, hogy jó lenne módosítani a tervet, hogy a város közeléből lehessen felhajtani a pályára és lehajtani onnan, de a terven nem változtattak – holott például a Marosludasnál kisebb városnak, Radnótnak is van összeköttetése az A3-as autópályával. 

Az ipari területet is meg kell közelíteni 

Mint a marosludasi alpolgármester, Kis István elmondta, ők rendszeresen lobbiztak, hogy mégis, utólag is építsenek egy csomópontot az A3-as autópályához, hogy Marosludasról is megközelítő legyen a sztráda. Tavaly, az akkori szállításügyi miniszter kijelentette, hogy országszerte tíz új csomópontot építenek, amelyek megkönnyítik a meglevő autópályákhoz a hozzáférést. Ezek közül egyik a marosludasi volt. Azonban miniszer- és kormányváltás volt, így most várják, hogy mi lesz az előrelépés. Az alpolgármester elmondta, azért lenne fontos, hogy megépüljön a csomópont, mert jelenleg a települést az E60-as jelzésű úton egyedül a Maros-hídon keresztül lehet megközelíteni. Ez azt eredményezi, hogy a híd nagyon zsúfolt, mi több, hamarosan javítani is fogják, így egy sávra terelik majd a közlekedést. 

Ha megépülne a csomópont, az pont a városi ipari területe közelében hozná be a teherszállító autókat a városba, így tehermentesítené a településen áthaladó forgalmat. Jelenleg ugyanis az áruszállító tehergépkocsik vagy Radnóton vagy Kecén szállnak le az autópályáról és érnek be Ludasra.

Elindult a folyamat 

A marosludasiak számára jó hír, hogy a város és az autópálya közötti összeköttetést Maros megye prefektusa, Mara Toganel is támogatja. A prefektus arról beszélt, hogy két fontos, az útügyi infrastruktúrát érintő tervért lobbizik. Az egyik a mezőségi út, amely összekötné Maros és Kolozs megye határát, a másik a marosludasi autópálya-hozzáférés. A prefektus egyeztetett a napokban a brassói regionális útügyi igazgatóság vezetőségével, és megtudta, hogy a csomópont kiépítésére vonatkozó dokumentációt már elkészítették, hamarosan szerződést kötnek a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére. Bár előre láthatóan idén még nem kezdődnek el a munkálatok, de mindenképp sínen vannak az előkészületek.

Forrás: Székelyhon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése