hétfő, február 21, 2022

Új bíróság épül Marosludason

A régi, tornyos épület megrongálódott

Az ANL-s tömbházak szomszédságában, a Zăvoiului utcában építik fel az új bíróságot. Erre azért van szükség, mert a régi épület megrongálódott, a falai penészesek, életveszélyessé vált, a szakértők alkalmatlanná nyilvánították a benne folyó tevékenységre – számolt be lapunknak Kis István, Marosludas alpolgármestere.

Az E60-as főút melletti sarki, kéttornyos épület az 1900-as évek elején épült, először polgármesteri hivatal, majd különböző hivatalok, az ADAS biztosítótársaság működött benne. Az ingatlant 1997–1998-ban újították fel, hogy beköltözhessen a bíróság, és megfeleljen az intézmény működéséhez szükséges feltételeknek. Ezelőtt tíz évvel műszaki felmérést készítettek az épületről, s kiderült, hogy nagyon tönkrement, a struktúrája meggyengült, fennáll a veszély, hogy összedől, veszélyeztetve a személyzet épségét. Ennek ismeretében a Maros megyei bírói testület vezetősége új bíróság építését kezdeményezte – számolt be Kis István alpolgármester.

A marosludasi önkormányzat 2013 folyamán 3500 négyzetméteres területet biztosított az új bíróság számára, amely a Zăvoiului utcában, az ANL-s tömbházak szomszédságában található. Azonban az építkezés akkor nem kezdődött el. 

– 2020 végére tarthatatlan lett a helyzet, a bíróságnak ki kellett költöznie az épületből, és ideiglenesen a polgármesteri hivatallal szembeni, a Szász Balázs tulajdonában levő Sabis szállodában kapott helyet. Jelenleg is itt székel – tájékoztatott Kis István. 

Az igazságügyminisztérium a kezelésében levő régi bírósági épületet – összesen 924 négyzetméter – felajánlotta a városi önkormányzatnak, azonban a város nem tartott rá igényt, lévén, hogy az épület leromlott, nem látják értelmét a felújításnak. Az igazságügyminisztérium így a lebontást tartja a legcélszerűbbnek, még akkor is, ha ez a város emblematikus épületének számított. A régi épület leltári értéke 933 ezer lej.

Az új bírósági székhely terveit a marosvásárhelyi Proiect Kft. készítette, kivitelező a náznánfalvi Contrascom Construcţii Benţa Kft. Az építkezést 2021 decemberében kezdték el, és idén október 20-án kell befejezni.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése