vasárnap, november 20, 2022

A fémmegmunkálás ma is keresett ágazat

Kelemen Csaba mérnök a marosludasi Eurosystem Kft. vezetője. 2003-ban egyedül indította a céget, majd Fejér Claudiu mérnökkel társult. 2004-ben a felbomló marosvásárhelyi SUT-tól gépeket vásároltak, ezeket újították fel, és elkezdték a termelést. Az egység egy korábbi gabonaraktárban üzemelt, ahol kezdetben sem gáz, sem villany nem volt, tehát nulláról kezdték a munkát. Aztán fokozatosan kiépítették a hálózatokat, felszerelték a műhelyeket. Ez idő tájt bomlott fel a helyi Romvelo gumiabroncsgyár, s az innen elbocsátott, munkanélkülivé vált szakmunkásokat alkalmazták.

Kezdetben fémforgácsolással foglalkoztak, esztergálással, marással, menetvágással, többnyire alkatrészeket gyártottak, továbbá fémmegmunkálással különböző profilokat, zártszelvényeket állítottak elő. 

– Lassan bővítettük a vállalkozást, két csapatban dolgoztunk, az egyik csapat itt helyben fémmegmunkálással foglalkozott. Magyarországi és olaszországi cégekkel volt szerződésünk. A másik csapat terepen fémszerkezeteket, épületelemeket szerelt. A 2008-as válság idején, amikor leálltak az építkezések, hogy elkerüljük az elbocsátásokat, váltottunk, és billencseket készítettünk. A bukaresti RAR-nál engedélyt váltottunk ki, hogy minden tehergépkocsi-típusra tudjunk billenőszerkezeteket előállítani. Mi szereltük a hidraulikus hengereket, az elektropumpákat, mi végeztük a villanyszerelést. Komplex munka volt, több típusban készítettük ezeket, mindig azt, amit a megrendelő kért. 

– A válságot áthidalták, hogy sikerült a továbbiakban helytállni? 

– 2018-ban a 18 alkalmazottból hatan nyugdíjba mentek, így 12-en maradtunk. A piac azt igényelte, hogy hegesztést és lakatosmunkát vállaljunk. Lemezvágó és -hajlító CNC-gépeket vásároltunk, amelyek nagyban segítenek a munkafolyamatban. Jelenleg inoxlemezből szűrőberendezésekhez – három méretben – vízleválasztókat készítünk egy multinacionális cégnek. A prototípust 2016-ban gyártottuk le. Ez a vízleválasztó olyan ipari berendezés, amely megszűri a szennyezett vizet. Tulajdonképpen az autópályák mentén lévő csatornába elhelyezett szűrőberendezések inoxrészét készítjük el, s ezeket betonelemekbe építjük be. Ebbe helyeznek egy porózus anyagot, s a berendezés megszűri az autópályáról lefolyó szennyezett vizet, hogy a természetbe tiszta víz kerüljön vissza. Szennyeződés keletkezhet a kifolyt olajból, vagy karambol esetén útmosás után is. Munka van elég, sajnos munkaerő nincsen. Jelenleg szakképzetlen munkaerőt alkalmazunk, itt helyben tanítjuk meg a mesterséget. Ezelőtt egy pár évvel szerződést írtunk alá a líceum aligazgatójával, hogy a gyakorlati idejük alatt foglalkoztassuk a tanulókat. Az volt a feltétel, hogy legyenek ismereteik, hiszen szigorú munkavédelmi előírások vannak, tekintve, hogy veszélyes esztergával, marógéppel dolgozni, ha nincs meg a kellő tudás. Eddig megúsztuk munkabaleset nélkül, de tudjuk, mit jelent a pillanatnyi figyelmetlenség vagy tévedés.

– Közel két évtized távlatából hogy látja, megérte-e önálló céget működtetni?

– Olyan céget akartam felépíteni, amit a fiam majd örököl, és a tevékenységet folytatni fogja. Ez eddig nem valósult meg teljességében, mert a fiam a nemzetközi közkapcsolatok szakon tanult Kolozsváron. Amikor elvégezte, feltevődött a kérdés, hogyan tovább, hol dolgozzon? Azt ajánlottam, hogy jöjjön a céghez. Idejött, s „lentről” kezdte, megtanulta a munkafolyamatokat, az eszközöket, a mérőműszereket használni, és dolgozik. Mi is „lentről” kezdtük. A társammal, Claudiuval hétvégén is dolgoztunk, nem is volt szabadságunk – tekintett vissza Kelemen Csaba mérnök. 

A műhelyben a gépeket, az udvaron a beépítésre váró vízleválasztó berendezések inoxkeretét szemléltük meg, ami az autópályák (eddig számunkra ismeretlen) kelléke. Ezért is jó vállalkozókat felkeresni, mert mindig tanulunk tőlük valamit. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése