szerda, november 09, 2022

Sok munkálattal késnek Marosludason

A projektek kivitelezését az építőanyagárak befolyásolják.

Az önkormányzat vezetőinél a településeken történő fejlesztésekről, fontos beruházásokról érdeklődünk. Kis István alpolgármester ezekről a munkálatokról, illetve elnapolásukról számolt be lapunknak. 

Félbe-szerbe a Ion Vlăduţiu iskola

A volt 2-es számú általános iskola épületét teljesen felújítják. A szerződést 2020 nyarán írták alá a kivitelezést megnyert céggel. A munkálatokat két év alatt kellett volna befejezzék, ám ez nem történt meg. Az építőanyagárak miatt kénytelenek leállni a munkával. 

Ottjártunkkor csak a csupasz falak álltak, pár ember dolgozott, de látványos munka nem volt. A falak vakolatlanok, nyílászáró nincs. A munkatelep-vezető megjegyezte, ők legalább folytatják a munkát, más vállalkozók a magas árak miatt kénytelenek voltak teljesen leállni. Kérdés, hogy a jövő tanévet ebben az iskolában kezdhetik-e a tanulók, akik jelenleg az 1-es iskolába járnak, délutáni „műszakban”. Ez az átszervezés érinti az 1-es iskola tanulóit is, hiszen 10 perccel rövidebbek, 40 percesek az óráik.

Elmarad a bölcsődeépítés

Tíztermes bölcsőde építését tervezték a városban, a pályázatot megnyerték, közben drágult az építőanyag, s a 10 millió lejes költségből 8,5 millió lejre duzzadt az önrész, amit az önkormányzat már nem tudott vállalni. Ugyanis az évi költségvetésben 2 millió lej jut fejlesztésekre. Kis István alpolgármester szerint a tervet nem vetették el, újabb pályázati lehetőségre várnak. 

Nem kezdték el a Maros-híd javítását és a művelődési ház felújítását sem. A híd javítására a közbeszerzési platformon a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság, a CNAIR által kiírt pályázatra egy cég sem jelentkezett. A dokumentációt aktualizálták, és november folyamán ismét meghirdetik a licitet. 

A művelődési ház felújítását is el kellett volna kezdeni, az épületet kiürítették, de a nyertes cég még nem fogott neki a munkának. 

Felújítják az új városrész úthálózatát, tömbházakat hőszigetelnek

– Az elmaradt vagy félbehagyott munkálatok mellett több projektünk van folyamatban. A közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó szerződést aláírtuk a kivitelezővel, azonban a munkálatok elhúzódtak. A telepen befejezték a szerelést, jelenleg három cég dolgozik, az egész várost lefedik. LED-es világítótestek lesznek minden oszlopon, amelyeket távirányítással lehet szabályozni. A LED-es égőkkel az eddigi fogyasztás 25-30 százalékát érjük el, mindamellett, hogy eddig csak minden második oszlopon égtek égők – mondotta az alpolgármester.

Az Anghel Saligny program keretében benyújtott két pályázatból a nagyobbat nyerte el a város. Ez az új városrész, a tömbháznegyedek úthálózatának, továbbá a Május 1., az Állomás, a Vadász utcák és a járdák teljes felújítását teszi lehetővé. Uniós projekt révén két tömbházat hőszigetelnek. A közeljövőben az óvodák, az 1-es iskola épületeinek felújítására készülnek. 

Autópálya-csomópont Marosgezsénél

Nagyon jó hír, hogy a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság, a CNAIR Marosgezsénél autópálya-csomópontot, le- és felhajtót ígért, a társaság képviselői a helyszínen jártak, folynak a felmérések, az ügyintézés. Így a város közvetlenül bekapcsolódik a pálya forgalmába.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése