szerda, november 09, 2022

Lelki építkezés és közösségépítés

Portik-Hegyi Kelemen második éve az Aranyos-tordai Főesperesi Kerület főesperese, a marosludasi római katolikus közösség plébánosa, de ő szolgál a mezőszengyeli plébánián, Marosbogáton, Andrássytelepen, Cintoson, Marosgezsén, Magyarbükkösön és Magyarózdon is. 

– Nemrég kaptam meg a kinevezésem a következő öt évre. Nyolcszáz római katolikus hívem van, szórványban vagyunk. Marosludason, a telepen, Szengyelben és Marosbogáton tartok szentmisét, a többi településen, ahol csak egy-két katolikus család van, találkozók vannak. A marosludasi templomunk vasárnaponként megtelik, a hívek körülbelül 25 százaléka jár templomba, azaz 120-125 személy. Remélem, hogy azok is elkezdenek templomba járni, akik eddig ezt nem tették meg. A templomba járó gyerekek és a fiatalok száma növekedett. A szentmisén való részvétel a „csúcs” kellene legyen, mert az oltáriszentség a keresztény életnek a forrása. Az elődöm nagyszerű pásztor volt, amit újként hoztam, az a gyerekekkel, fiatalokkal való foglalkozás. A felnőttekkel is más programokat szervezünk, ahol az élet kerül előtérbe. Ebből kifolyólag kellene eljussunk oda, hogy a templomban a szentmiséken való részvétel is növekedjen. 

Lelki építkezés 

– Milyen programokat szervez, főesperes úr? 

– A gyerekekkel elkezdtük a rendszeres hitoktatást a plébánián a nulladik osztálytól kezdve. Abban a szerencsés időszakban vagyunk, hogy jövőben lesz a bérmálkozás, és elkezdtük a felkészülést. Harminc fiatal van, akik bérmálkozhatnak. Újból egy lelki napra készülünk, Kolozsvárra megyünk, ahol fiataljaink a környékbeli fiatalokkal is találkozhatnak. A nyáron táborokat szerveztünk, a gyerekeket elvittük táborba Ivóba, a Madarasi Hargita aljában levő Kolping-táborba. Együtt voltunk a gyergyóiakkal. A fiatalokat külön táboroztattuk. Nagyon mély lelki élmény volt számukra. Az is örvendetes, hogy a tömbben élő gyermekek és fiatalok találkozhattak a szórványban élő magyarokkal, egymást megismerve, egymást gazdagítva, közösen tudták megélni a vallásos, lelki életüket. A felnőttekkel is közösségformáló együttléteket szervezünk. Tavaly a férfiakkal, idén a nőkkel voltunk zarándokúton. Nagy élmény volt, kérésük, hogy többször szervezzünk ilyent. Beindítottuk a bibliaestéket, ami a felnőttkatekézis része. Ezenkívül találkozom az elsőáldozásra készülő gyermekek szüleivel, amíg a gyermekek felkészülési időszakban vannak. A tavaly megtartottuk a házasság hetét, együtt a reformátusokkal. Befejezésként tartottunk egy farsangi bált.

Annak, hogy közös programokat szervezhettünk, nagyon örvendek, mert ökuméniapárti vagyok, az egyházunk hozzáállása az ökumenizmus építése, hogy ismerjük meg jobban egymást, fogadjuk el egymás értékeit. Czirmay Csaba Levente református lelkésszel, esperessel jól együttműködünk, nagyon nyitott, szép a vele kialakított kapcsolat. December 10-ére tervezünk a pedagógusoknak egy lelki napot, ezt is közösen szervezzük. Az egyházközségnek is szervezünk egy biblikus lelki napot, erre december 3-án kerül sor, ide a Katolikus Magyar Bibliatársulat vezetői jönnek el. 

Játszótér, új kerítés, felújított épületek

– Az udvaron, a plébánia körül jelenleg is dolgoznak. Mivel foglalkoznak? 

– Idén újrafedtük a plébániát, mert százéves cserepek voltak rajta, továbbá az üzlethelyiségeinket is. A szomszédságban van egy épület, az ifj. gróf Andrássy-ház, amely az elmúlt 30 évben épült, ahol közösségi rendezvényeket tartunk, s ahol szálláslehetőségek is vannak, ezt is felújítjuk és újrafedjük. Az udvaron kialakítottunk egy játszóteret, felújítottuk a kerítést, térköveztünk, új arculatot adunk az udvarnak. Amikor pap lettem, azt szerettem volna, hogy több időm legyen a lelki dolgokra. Ez a segédlelkészi években meg is valósult, de attól kezdve mindig építeni és javítani kellett. Három templomot építettem, egyet Újszékelyen, kettőt Gyergyószentmiklóson, emellett plébániákat hoztunk létre. Amint ide kerültem, itt is felújítás következett. Amíg kell, és tudjuk tenni a dolgunkat, addig tesszük – fogalmazott a főesperes.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése