szerda, november 09, 2022

Új óvodai csoport indult

Amikor beindult a magyar óvoda, úgy tűnt, hogy minden marosludasi magyar kisgyermeket be tudnak fogadni ebbe az intézménybe. Rövidesen kiderült, hogy 15-tel több a gyermek, újabb magyar csoportot kell indítani, ami örvendetes, hiszen a városban – a telepet is beleértve – 80 kisgyerek van, amennyi rég nem volt Marosludason.

Így hát 15 gyermekkel egy új magyar tannyelvű kiscsoportot kellett létesíteni, ők a Csodálatos Házikó nevet viselő vegyes tannyelvű óvodában kezdték el a tanévet. 

Ottjártunkkor őszi díszbe öltözött, hangulatos udvar fogadott, a gyermekek színes falevelekből dekorációkat készítettek, töklámpások, őszi virágok társaságában folyt a foglalkozás. Balogh Katalin és Udvarhelyi Zsuzsa csoportjában a gyermekek gesztenyéből formáztak különböző figurákat. 

A helyi pedagógusok azt remélik, hogy lesz utánpótlás, lesz elegendő gyermek az elemi osztályokban. Sajnos, a környékbeli településeken lassan megszűnik a magyar nyelvű oktatás. Marosbogáton például már se óvoda, se elemi oktatás nincs, a felső tagozaton még tíz gyermek sincs. A mezőbodoni iskola helyzete még jó, de a jelek rossz irányba mutatnak. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése