szerda, november 30, 2022

A magyarózdi kastély

Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket!

A Marosludasi 1-es Számú Technológiai Líceum diákjai egy része új kihívás elé néz. Az Örökségünk őrei kulturális örökségvédelmi verseny keretében páratlan lehetőség adódott a helyi műemlékek megmentésére és népszerűsítésére. Diákjaink a magyarózdi Radák-Pekri-kastélyt vették „védelmükbe”. 

A verseny szabályzatának eleget téve egy hatfős diákcsapatra és egy vezetőtanárra hárul az a feladat, hogy a Marosludas közelében található műemlék helyzetére és állapotára felhívja a figyelmet. A kastély megmentésének folyamata már elkezdődött, jelenlegi tulajdonosa, a Bonus Pastor Alapítvány irányítása alatt. A kastély állagmegóvási munkálatainak megkezdése előtt az épület romos állapotban volt. A tetőzet 50-60%-ban hiányzott az épületről. A legnagyobb kárt az egykor stukkódíszítéssel borított emeleti fafödém elkorhadása és a vakolat alatti falfestmények eltűnése jelenti. Elpusztultak az emeleti termek barokk és klasszicista festett mennyezetei is, megroggyantak a földszinti boltozatok, tovább nyíltak a falak repedései. Az újrafedés 1998 nyarától 2001 nyaráig tartott. Mivel a teljes tetőszerkezetet újjáépítették, az emeleti termek mennyezete is lebontásra került. A felújítást főleg külföldi támogatásokból fedezték. A munkálatokat részben saját kezűleg, részben ugyancsak külföldi munkacsoportok segítségével vitték végbe. A tervek szerint konferenciaközpontot alakítanak ki benne. Az épületegyüttes felújított magtárában 2005-től terápiás otthon működik, amely a szenvedélybetegek számára nyújt menedéket és gyógyulási lehetőséget.

Habár a kastély tetőszerkezete teljesen újjáépült, sajnos csak részben oldódott meg az épület romlásának megállítása. Mind a külső, mind a belső falszerkezetek teljes restaurálásra szorulnak, amit az alapítvány és a helyi közösség önerőből nem tud megvalósítani. Ezért olyan támogatásokra lenne szükség, valamint olyan pályázatok indítására, amelyek reális segítséget jelentenének a kastély régi pompájának és fényének visszaállításában. 

Kötelező tevékenység a műemlék népszerűsítésére a csapatok számára november 4. és december 4. között rendezvény szervezése, amely november 19-én, szombaton meg is történt. Csapatunk versdélutánt szervezett, ahol fellépett helyi néptáncegyüttesünk egy része, a Hajdina, a Haricska zenekar muzsikált. A résztvevőket fánkkal és forró teával kínáltuk, mágneseket árultunk, a szerzett összeget pedig az alapítványnak adományoztuk. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a látogatóktól, a falubeliek örültek, hogy a kastély újra életre kelt. Lelkesen hallgattuk az idősebbek és fiatalabbak rendezvényünkkel kapcsolatos véleményét, megjegyzéseit, valamint azokat a tanácsokat, amelyek a kastély megmentéséhez kapcsolódtak. Az eseményen kb. 80-an vettek részt. Tapasztalataink szerint sokak szívügyévé válhat a kastély, ha a közeljövőben nagyobb népszerűsítésre kerül sor. Van igény a kultúrára, van igény épített örökségünkre. Néhány nappal később egy 60 fős diákcsoporttal a terápiás otthonba látogattunk, amely a már említett újjáépített magtárban működik. Látogatásunk célja az volt, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a káros szenvedélyek elkerülésére. Beszélgettünk, tapasztalatokat szereztünk, az épületegyüttesről újabb információkkal gazdagodtunk. Távozás előtt benéztünk a kastélyba is, ahol rövid bemutatóra került sor és néhány fotó is készült. 

Köszönjük a Bonus Pastor Alapítványnak a támogatást és az együttműködést, köszönjük a szülők és tanárok segítségét. 

Az érdeklődők a Facebookon követhetik tevékenységünket a Radák-Pekri-kastély oldalon.

Szente István vezetőtanár

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése