hétfő, november 12, 2012

Fontos a szórványban a sajátos magyar hagyományaink megőrzése


Majdnem napra pontosan ünnepelte 13-ik évfordulóját a marosludasi Hajdina néptáncegyüttes, amely Tóth Sándor vezetésével csodálatos eredményeket mutatott fel az elmúlt években. A tánccsoport tagjai az ünnepélyen Csép Éva Andrea szenátor- és Fodor József képviselőjelölteket a néptánccsoport tiszteletbeli tagjaivá fogadták.
Az RMDSZ szenátorjelöltje a jelenlévő szülőknek elmondta: „Büszkék lehetnek arra, hogy gyerekeik a legkisebbektől a legnagyobbakig táncolnak. Ők megőrzik kultúránkat és tovább viszik hagyományainkat, mert ezek nem veszhetnek el. Kevés település dicsekedhet ilyen lelkes helyiekkel, úgy fiatalokkal, mint idősebbekkel, akik szerepet vállalnak a közösségi élet alakításában, építésében.” Továbbá hangsúlyozta, hogy fontos a szórvány településeken élő magyar fiatal közösségek segítése, alakítása, összefogásának erősítése, mert csak így érhetnek el nagy dolgokat. Közösségfejlesztéssel erősítik önbizalmukat és nő cselekvési kedvük is. Azok akik valamilyen közösség tagjai, tartoznak valahova, sokkal jobban tisztelik és elfogadják egymást. 

Fodor József képviselőjelölt hozzátette: „Dicséretet érdemelnek a szülők és a tanárok egyaránt, kik rengeteg közös munkával hozzájárultak ezeknek a fiataloknak a sikeréhez. Tudom, hogy nehéz, áldozatokat kell hozni, de amikor látjuk őket, elfelejtünk minden nehézséget.”

A jelenlévők külön köszönetet mondtak Tóth Sándornak, a tánccsoport vezetőjének, aki küldetéseként éli meg a néptánc, a népi kultúra értékeinek megőrzését és ezeknek továbbadását. 

Forrás: RMDSZ.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése