péntek, november 02, 2012

Marosludasi Interjúk: Kocsis Csaba



Interjú Kocsis Csaba, Marosludas RMDSZ kerületi elnökével. 

Marosludas Oldala: Megkérjük szépen mutatkozzon be azon olvasok számára akik nem ismerik.
Kocsis Csaba: Kocsis Csaba a nevem, 1960. július 29-én születtem Marosludason. Az általános iskolai tanulmányaim befejezése után a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum keretén belül szereztem érettségi diplomát. 
1988-ban Kolozsváron gépészmérnöki oklevelet szereztem, majd 1988-1992 között  a marosludasi Gumiabroncs gyárban dolgoztam  a termelési osztály technológusaként. 1992. július 1.  és 1996. október 1.  között biztosítási felügyelő, majd 1996 októberétől biztosítási szakember az Unita, a BT és a Groupama biztosítási cégeknél. Jelenleg a Groupama biztosítási cégnél dolgozom.
Feleségem Kocsis Éva üzletvezető a marosludasi Madenda cégnél, lányom Kocsis Beáta gyógyszerész a marosludasi Ropharma patikánál.

Marosludas Oldala: Mióta vesz részt aktívan az Rmdsz életében?
Kocsis Csaba: 1990-től fizető tagja vagyok az Rmdsz-nek, 2000-től választmányi tag, 2005-2012 között betöltöttem a  helyi tanácsosi tisztséget. 2012. július 13-án megválasztottak a Rmdsz marosludasi kerület elnökének.

Marosludas Oldala: Mit tesz a körzeti Rmdsz a vidék magyarságáért?
Kocsis Csaba: A szórvány magyarság sorsa elég nehéz, és ezért a Rmdsz a kerületi vezetőségen keresztül próbálja orvosolni a gondokat, kulturális művelődési rendezvényeket szervez, ezáltal megpróbálja a nemzeti öntudatot ébren tartani.

Marosludas Oldala: Milyen a kerületi Rmdsz és a helyi Rmdsz vezetősége közötti közreműködés?
Kocsis Csaba: A korbeli különbséget figyelembe véve természetesen vannak nézeteltérések, de ezeket próbáljuk normális körülmények között megoldani.

Marosludas Oldala: Milyen tervekkel készül a körzeti Rmdsz a 2012-es parlamenti választásokra?
Kocsis Csaba: A körzeti Rmdsz minél nagyobb támogatást próbál biztosítani a szenátor és képviselő jelölteknek, Csép Éva Andreának és Fodor Sándor Józsefnek, akik 2012. november 3–án Marosludason részt vesznek a Szüreti bálon.
A helyi Rmdsz testben, lélekben támogatni fogja kampányukat plakátolások, szórólapok, újságok osztogatása által, amelybe szeretnénk bevonni a marosludasi fiatalokat is.

Marosludas Oldala: A Marosludas oldala szerkesztői megfigyelése alapján a marosludasi magyarok elveszítették bizalmukat a helyi Rmdsz-ben. Hogyan lehet a marosludasi magyarok bizalmát növelni az Rmdsz tevékenységei iránt?
Kocsis Csaba: Gerinces és felelősségteljes tagok, az Rmdsz statútum szerinti bevonása az Rmdsz tevékenységébe. Statútum szerinti választások kialakítása, nem, ahogyan az 2009-ben történt. Sajnos az elmúlt időszakban lazára volt engedve a gyep, és emiatt veszített az Rmdsz a választásokon, és  a szavazók  véleménye romlott az Rmdsz  tevékenységéről.

Marosludas Oldala: Milyen a körzeti Rmdsz pénzalapja ?
Kocsis Csaba: Július 13–tól a tanácsosi ülésdíjak fizetése elkezdett normális rendszerességgel bekövetkezni, és így sikerült segíteni a Maros megyei Rmdsz pénzügyi helyzetén javítani. Az Rmdsz székház felújítása a kerületi alelnökök (Sepsi László, Zilahi Csaba, Adorján Ferenc) és a polgármesterek közreműködésével történt.
A községekből a rájuk kiosztott összeget begyűjtöttük, de sajnos a marosludasi magyarok, magyar vállalkozók nem igazán fejezték ki pénzben közreműködésüket.

Marosludas Oldala: Indul–e a 2013-as helyi Rmdsz választásokon?
Kocsis Csaba: Mivel Marosludas a kerület legnagyobb települése, természetesnek tartom, hogy a kerületi elnök jelöltesse magát a választásokon, és szerezze meg a tisztséget, megpróbálva  megszerezni a marosludasiak bizalmát úgy, ahogy az 1990-2004 között Andrássy Árpád vezetése idején történt.

Marosludas Oldala: Mit ígér a választói számára ?
Kocsis Csaba: Komolyság, bizalomkeltés, felelősségtudat, megjelenés, őszinteség, kölcsönös megbecsülés, empátia a marosludasiak problémái iránt.
Vállalom a marosludasi körzet magyarság problémáinak továbbítását a megyei Rmdsz vezetőségéhez, amit pedig helyi szinten lehet megoldani arra gátlástalanul keressük a megfelelő megoldást.

Marosludas Oldala: Köszönjük a kedvességét, és továbbra kitartást kívánunk munkájában.
Kocsis Csaba: Én is köszönöm a Marosludas oldala olvasóinak a figyelmet, és bármikor hajlandó vagyok kérdéseikre válaszolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése